Datum objave: 10.03.2023

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Se je s pravom smiselno ukvarjati tudi onkraj golega iskanja praktične rešitve? Kaj pravzaprav je pravna znanost in kako funkcionirajo njeni posamezni pojmi? Ob stopnjevani racionalizaciji in množenju pravnih norm, ki sta med pravnim študijem vedno intenzivneje porajajoča se pojava, je Timotej Obreza, alumen Pravne fakultete Univerze v Ljubljani, sam drugače vedno bolj gradil na spoznanju, da je tovrstno iskanje funkcionalne pravne rešitve le eden izmed mnogoterih elementov, ki tvorijo spoznanje o pravu ter družbi in človeku, ki ju zadeva. Za svojo raziskovalno nalogo, ki jo bo predstavil na M_odru v torek, 14. marca 2023, ob 18. uri, v Mestnem muzeju Ljubljana, je prejel Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani.

Želji po znanju in izzivu je na dodiplomskem študiju je Timotej Obreza sledil s polletno izmenjavo na münchenski LMU, kjer je imel priložnost ter privilegij razvijati interese pravne filozofije in teorije, kazenskega prava ter psihiatrije. Obravnavano raziskovalno delo predstavlja alternativni način in ugovor običajnemu ukvarjanju s pravom, njegova ambicija pa je obenem sistematično in kritično opredeliti pomen in vlogo osrednjega elementa sodobnega materialnega kazenskega prava - pojma pravne dobrine.

Trenutno Timotej Obreza mednarodno akademsko okolje podrobneje spoznava v okviru magistrskega študija pravne teorije v Frankfurtu, kjer ga poleg zgoraj navedenih tem posebej zanimajo tudi primerjalno pravo ter možnosti grajenja večdisciplinarne pravne teorije.

Predavanje na M_odru bo poskušalo osvetliti smisel in pomen osrednjega elementa kazenskega prava – pojma pravne dobrine.

Več o dogodku preberite tukaj.

***

V Mestnem muzeju Ljubljana mladim raziskovalcem svetujejo pri razvoju veščin učinkovite komunikacije znanstvenih dognanj, da jih na M_odru v poljudnoznanstvenemu predavanju predstavijo splošni publiki.

Izhodišča projekta sta ideja o pomembnosti učinkovite komunikacije znanosti ter zaveza, da mladim ponudijo podporo pri razvijanju veščin javne predstavitve raziskovalnega dela.

***

Svoje mesto si rezervirajte z e-mailom na  ali klicem na 01 24 12 506.

Udeležba je brezplačna.

Timotej ObrezaNa fotografiji: Timotej Obreza, osebni arhiv