Datum objave: 15.03.2023

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Jesenkovo nagrado za življenjsko delo – najvišje priznanje za pedagoške, raziskovalne in strokovne dosežke na področju biotehniških ved v Sloveniji – je prejela prof. dr. Nataša Poklar Ulrih, raziskovalka in redna profesorica za biokemijo na Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani. Uvrščena je med 2 % najbolj citiranih raziskovalcev na svojem področju na svetu. Jesenkovo nagrado za najboljšo diplomantko doktorskega študija je prejela dr. Špela Borko, Jesenkovo nagrado za najboljšo diplomantko magistrskega študija pa Ema Pleško.

Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani Jesenkove nagrade, poimenovane po botaniku in genetiku Franu Jesenku, podeljuje že vse od leta 1973. Podelitev nagrad je potekala v zbornični dvorani rektorata Univerze v Ljubljani.

Po uvodnem nagovoru prof. dr. Marine Pintar, dekanje Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, je prisotne v dvorani nagovoril akademik dr. Robert Zorec, podpredsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Sledila je podelitev Jesenkovih nagrad, ki se je zaključila s podelitvijo priznanj fakultete. Te so prejeli pedagoški in nepedagoški delavci, zaposleni na fakulteti, posamezniki izven fakultete in organizacije, s katerimi fakulteta zgledno sodeluje, ter najboljše študentke in študenti posameznega študijskega programa fakultete 1. in 2. stopnje.

»Biti znanstvenik ali znanstvenica je privilegij, ni enostavno, veliko je odpovedovanja, ampak ob uspehih je zadovoljstvo neprecenljivo. To počneš s strastjo, z ljubeznijo, to je tvoje življenje. Ko pri svojih študentih vidim iskrice v očeh, zagnanost, radovednost in požrtvovalnost, ko vidim sebe v teh mladih ljudeh, si rečem, da vredno je početi to kar počnem,« je ob prejemu nagrade dejala prof. dr. Nataša Poklar Ulrih.

Z glasbo sta podelitev obogatila študenta Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani. Prireditev je povezovala Nataša Briški.

Video predstavitev Jesenkove nagrajenke za življenjsko delo, prof. dr. Nataše Poklar Ulrih, je na voljo na tej povezavi.

Več informacij o nagradah najdete na spletni strani Biotehniške fakultete.

Nataša Poklar UlrihRaziskovalno delo prof. dr. Nataše Poklar Ulrih je od samega začetka posvečeno proučevanju biokemije proteinov in fizikalne biokemije, v zadnjih letih pa tudi področju živilske biokemije in kemije. Trenutno se ukvarja predvsem z vplivom fenolnih spojin na fizikalno-kemijske lastnosti bioloških molekul ter s procesi stabilizacije in kapsulacije bioaktivnih spojin v realne sisteme.

Zahvalni govor_Nataša Poklar Ulrih V imenu vseh nagrajenk in prejemnikov priznanj se je zahvalila prof. dr. Nataša Poklar Ulrih: »Ob takšnih trenutkih, kot je današnji se ozremo v preteklost in se zahvalimo našim najbližjim, ki so nas na naši poti spodbujali, našim mentorjem, od katerih smo se učili, in našim sodelavcem in kolegom, s katerim smo premikali meje. To, da smo videli dlje, kot je dejal Isac Newton, je zato, ker smo stali na ramenih velikanov.«

Nagrajenke in prejemniki z dekanjo in prodekanomJesenkove nagrajenke, prof. dr. Nataša Poklar Ulrih, dr. Špela Borko in Ema Pleško, skupaj z dekanjo prof. dr. Marino Pintar, prodekanom za znanstveno-raziskovalno in mednarodno dejavnost prof. dr. Andrejem Bončina in prejemniki Priznanj fakultete.

Avtor fotografij: Željko Stevanić/IFP