Datum objave: 22.03.2023

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Muzej in galerije mesta Ljubljane (MGML), Univerza v Ljubljani (UL) in Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) vabimo na naslednji dogodek maratona predavateljic in predavateljev, ki so konec lanskega leta prejeli Prešernove nagrade UL. Na M_odruse bo predstavila Nina Tovornik, podiplomska študentka kiparstva na UL ALUO, ki je nagrado prejela za zasnovo in izvedbo skulptur v javnem prostoru Umotvor in Črna – Svet v malem. Predavanje bo v torek, 28. marca 2023, ob 18.00, v Mestnem muzeju Ljubljana,na Gosposki 15.

Na tokratni predstavitvi nagrajene naloge bosta predstavljena dva projekta, ki sta bila izvedena v obrtniški delavnici pod mentorstvom doc. Tomaža Furlana. Gre za skulpturi, ki sta zasnovani na konceptu dotika in ponujata razmislek o pojmu uporabnosti za javno plastiko ter umeščanju le-te v urbana tkiva mest. Avtorica bo predstavila celoten proces izvedbe, od konceptualne zasnove do opisa tehnologij za realizacijo. Monumentalni deli, poleg domišljene vsebinske artikulacije in visoke estetske vrednosti, posamezniku omogočata dotik in vstop v skulpturo ter s tem vzpostavljata nove paradigme na področju javne plastike.

Nina Tovornik se je po končani osnovni šoli in gimnaziji v Ljubljani vpisala na UL ALUO, kjer trenutno zaključuje magistrski študij. Na Akademiji je sodelovala pri različnih delavnicah, projektih in organizacijah razstav. V svojih delih raziskuje različne načine opredmetenja osebnih izkušenj, ki jih implicira v širši družbeni prostor. Ukvarja se s percepcijo realnosti, moralno in kulturno transcendenco, mitom in teorijami katastrofičnih dogodkov človeškega bitja in družbe. Na področju kiparstva deluje v različnih medijih, leta 2020 je zmagala na natečaju za javno plastiko na Vrhniki, leta 2022 pa na natečaju za javno plastiko v Črni na Koroškem.

Kaj je M_oder?

V Mestnem muzeju Ljubljana mladim raziskovalcem svetujejo pri razvoju veščin učinkovite komunikacije znanstvenih dognanj, da jih na M_odru v poljudnoznanstvenemu predavanju predstavijo splošni publiki. Izhodišča projekta sta ideja o pomembnosti učinkovite komunikacije znanosti ter zaveza, da mladim ponudijo podporo pri razvijanju veščin javne predstavitve raziskovalnega dela.

Obvezne rezervacije

 ali 01/24 12 506

Dogodek je brezplačen.

IMG-7319