Datum objave: 29.03.2023

Kategorija: Aktualno na Univerzi

V okviru mednarodnega projekta Erasmus+ Literatura v praksi: profesionalni izzivi pri branju, prevajanju in založniški dejavnosti v digitalni dobi (LITPRAX), ki ga v celoti financira Evropska komisija, koordinira pa izr. prof. dr. Maja Šabec z Oddelka za romanske jezike in književnosti Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani (sodelujejo še Univerza v Novem Sadu, Zahodna Univerza v Temišvaru, španski Svet za znanstvene raziskave (CSIC) in slovenska založba Malinc), je bilo organizirano prvo tridnevno srečanje za študentke in študente. Potekalo je od 21. do 23. marca v na Univerzi v Novem Sadu.

80F23155-A2F2-45BD-B480-577C7DE73E35

Sodelujoči profesorji z leve proti desni:

Emilio Gallardo J. Saborido (CSIC, Sevilla, Španija)
Ilinca Illian (Univerza Temišvar, Romunija)
Bojana Kovačević Petrović (Univerza v Novem Sadu, Srbija)
Maja Šabec (Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta)
Branka Kalenić Ramšak (Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta)
Urša Geršak (Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta)
Barbara Pregelj (Založba Malinc, Ljubljana)

Na dejavnostih je sodelovalo 21 študentk in študentov iz Srbije, Romunije in Slovenije (pet študentk in študentov španskega jezika in književnosti pod vodstvom izr. prof. dr. Maje Šabec, prof. dr. Branke Kalenić Ramšak in lekt. Urše Geršak), na daljavo pa še 25 udeležencev s številnih univerz in ustanov iz Hrvaške, Španije, Mehike, Dominikanske republike, Argentine in Kolumbije.

Študentke in študenti so aktivno sodelovali pri obravnavanju tem o literarni produkciji, literarnem kanonu, najsodobnejši literaturi v španščini, književnem prevajanju in deležnikih pri produkciji in promociji knjig. V sklopu dogajanja so potekali tudi pogovori z založniki in prevajalci iz Srbije, Romunije in Slovenije ter pisateljema Andreo Jeftanovic iz Čila in Santiagom Roncagliolom iz Peruja (celoten program je dosegljiv na https://litprax.org/es/formaciones/).

Drugi sklop delavnic bo oktobra 2023 v Temišvaru (Romunija), zadnji pa spomladi 2024 v Ljubljani.

LITprax

Erasmus logotip

cmepius