Datum objave: 22.05.2023

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Filozofska Fakulteta Univerze v Ljubljani (UL FF) od 23. do 25. maja 2023 pripravlja tradicionalni sejem akademske knjige Liber.ac, ki vse od leta 2010 povezuje članice Univerze v Ljubljani ter mnoge slovenske akterje s področja izdajanja, promocije in distribucije akademskih knjig. Na letošnjem 14. sejmu, ki bo potekal v Foersterjevem vrtu za UL FF, se bo predstavilo 41 sodelujočih razstavljavcev, sejem pa bo spremljal bogat spremljevalni program, ki tokrat nosi naslov Brez dlake na jeziku.

Osrednja rdeča nit sejma Liber.ac je letos s svojimi dejavnostmi vpeta v Leto jezikov, ki v tem študijskem letu poteka na FF. Kako zelo pomemben je jezik, so zapisali mnogi literati, med njimi tudi Nobelova nagrajenka za literaturo, Avstrijka Ingeborg Bachmann»Če bi imeli besedo, če bi imeli jezik, ne bi potrebovali orožja.

Liber.ac bo letos v duhu Leta jezikov jezikovno obarvan in brez dlake na jeziku. Po kapljicah boste denimo lahko spoznali različne indoevropske jezike, delo tolmača za slovenski znakovni jezik, kultne prevode in prevode antične filozofije, prevode poezije iz srednjevisoke nemščine, spregovorili o Chat GPT, prisluhnili koncertu sevdalink in nekaterih drugih pesmi Balkana ter romanski glasbi. Program vključuje tudi prekmurščino v zvoku, pisavi in zavesti Slovencev, slovanski večer, ki bo namenjen sobivanju človeka in živali, spletnemu portalu ljubezni in njegovemu jeziku, in še mnoge druge dogodke. Ob vsem pa bo najpomembnejša spremljevalka – knjiga. Knjiga, ki je lahko orožje, kot je zapisal Brecht, knjiga, ki je telo mišljenja, kot je zapisal Hegel, in knjiga, ki jo, če jo ljubimo, ne smemo posoditi, temveč imeti, kot je zapisal Nietzsche.

Odprtje sejma bo v torek, 23. maja 2023, ob 10. uri. Ob 11.30 uri še posebej vabljeni na pogovor s sociologom, nekdanjim nevladnikom in sedanjim ministrom za solidarno prihodnostSimonom Maljevcem. Dnevi enakosti spolov FF in sejem Liber.ac sta združila moči in bosta pri predaji štafete na pogovor brez dlake na jeziku povabila sociologa, nekdanjega nevladnika in sedanjega ministra Simona Maljevca. Z njim se bo pogovarjala sociologinja prof. dr. Milica Antić Gaber. Pogovor bo potekal o tem in onem v zvezi z (ne)enakostjo (spolov), pa tudi o tem, kako prestopiti prag real politike in ostati sociolog in zagovornik nevidnih posameznic_kov in marginaliziranih skupin.

Vabljeni na klepet z akademsko knjigo, srečanja s pesniki in pisatelji ter bogato ponudbo jezikovnih in glasbenih dogodkov!

Več informacij o sejmu in spremljevalnih dogodkih je dostopnih na spletni strani sejma.

Vabilo na dogodek Liber.ac 2023