Datum objave: 24.05.2023

Kategorija: Aktualno na Univerzi

V ponedeljek, 22. maja 2023, so na vrtu Plečnikove hiše slavili prejemniki Plečnikovih nagrad za leto 2022, ki so s svojim izstopajočim razmišljanjem ustvarili lastno karierno prelomnico, hkrati pa so jo obeležili v letu, ko Sklad arhitekta Jožeta Pučnika obeležuje 50 let od ustanovitve. Nagrade so po besedah predsednika upravnega odbora Sklada arhitekta Jožeta Plečnika, prejele osebe, ki »dokazujejo, da njihov avtor ni le aktivni ustvarjalec prostora, ampak celotne družbe. Nadaljuje tudi tradicijo širjenja polja delovanja arhitektov. Ustvarjalci delujejo v avtorskih, multidisciplinarnih skupinah, nagrajena so dela, ki predstavljajo ponovno uporabo prostorov, dela, ki so začasna in nedokončna.«

Veličini arhitekturnega mojstra je nekaj besed namenil tudi rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Gregor Majdič: »Mojster Plečnik je bil izjemna osebnost. Velik talent, izjemen garač, vizionar, a hkrati je ostal skromen in ponižen človek /.../ Nekoč je menda študentom rekel: »Imejte idejo, imejte idejo, tako veliko, da se boste tresli pred njo!« To je bil njegov moto, njegovo notranje poslanstvo,« je podučil vse prisotne in pozdravil umetnost, ki so jo skozi arhitekturo izkazali vsi nagrajenci. »Zato danes nujno potrebujemo ljudi, kot je bil mojster Plečnik. Ljudi, ki vidijo izven svojega ozkega sveta. Ljudi, ki ne razmišljajo le o sebi temveč o tem, kako bi naredili svet boljši in lepši za vse. In prav zaradi tega so nagrade kot je Plečnikova nagrada pomembne,« je na podelitvi poudaril Majdič.

Letošnje nagrajence so občinstvu predstavili skozi dokumentarne filme režiserja Dominika Menceja in direktorja fotografije Roka Kajzerja Nagodeta.

Plečnikove nagrade za leto 2022 so prejeli:

V kategoriji arhitekturne realizacije manjšega merila je nagrado prejela Odprta knjižnica osnovne šole Vič avtorjev Matjaža Bolčine, Ernesta Milčinovića in Jana Žonte.

Plečnikovo medaljo v kategoriji arhitekturne realizacije večjega merila je prejel Vrtec Kočevje, enota Čebelica arhitektov Jureta Horvata, Ane Kreč in Katje Paternoster ter krajinskih arhitektov Darje Matjašec, Nejca Florjanca in Katje Mali.

Plečnikovo medaljo v kategoriji javnega prostora je prejel Krater, tipologija mestne divjine, multidisciplinarni kolektiv Krater: Gaja Mežnarić Osole, Andrej Koruza, Danica Sretenović, Rok Oblak, Primož Turnšek, Sebastjan Kovač, Anamari Hrup, Eva Jera Hanžek, Amadeja Smrekar, Altan Jurca Avci in društvo Prostorož.

Plečnikovo medaljo za bogatitev prostorske kulture Skupno v skupnosti: Sedemdeset let zadružnih domov kot družbene infrastrukture, avtorjev in kuratorjev raziskovalnega projekta, razstave ter knjige: Blaž Babnik Romaniuk, Martina Malešič, Rastko Pečar, Asta Vrečko, Anja Delbello, Aljaž Vesel, Nuša Jurkovič, Samo Kralj, Vid Hajnšek in Jana Jocif.

Štipendijo Plečnikovega sklada je prejela idejna presnova ekonomsko/zakonodajnega prostora in zasnova potemkinovega mesta na mestu Ljubljana avtorja Sebastjana Cvelbarja.

Štipendijo Plečnikovega sklada je prejela Ali lahko gradimo drugače? Idejna zasnova tovarne konopljinega betona v Šmatevžu pri Gomilskem avtorja Lenarta Piana.

Več informacij o nagradah in njihovem pomenu lahko preberete na tej povezavi.