Datum objave: 31.05.2023

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Univerza v Ljubljani skupaj s Kulturno izobraževalnim društvom PiNA, Fakulteto za dizajn Split in Inštitutom FH Joanneum v Gradcu organizira tretjo izvedbo poletne šole Design+Science. Med 10. in 14. julijem 2023 se bo v Ljubljani zbralo 21 udeleženk in udeležencev z vsega sveta, ki bodo raziskovali temo parainteligence. 

Izraz "para" pomeni "onkraj" ali "poleg" in se v kontekstu inteligence nanaša na vrsto inteligence, ki obstaja onkraj tega, kar je tradicionalno priznano kot inteligenca, vključno s pojmi, kot so intuicija, ustvarjalnost in čustvena inteligenca, ki so v tradicionalnih opredelitvah inteligence pogosto spregledani. Umetna inteligenca se po drugi strani nanaša na inteligenco, ki jo izvajajo stroji, programirani za simulacijo človeških kognitivnih funkcij, kot so učenje, sklepanje in reševanje problemov. Ko pomislimo na inteligenco, običajno pomislimo na antropocentrične kognitivne sposobnosti, kot so reševanje problemov in logika. Vendar je inteligenca pravzaprav zapleten in večplasten koncept, ki presega te kognitivne sposobnosti.

Skozi kombinacijo predavanj, razprav in praktičnih dejavnosti bo na poletni šoli Paraintelligence letos ponovno opredeljena definicija inteligence, da bi razumeli in predvideli, kako se bo slednja razvijala in kakšne bodo posledice za človeška in nečloveška bitja tega planeta.

Poletna šola bo pod vodstvom priznanih strokovnjakinj in strokovnjakov s stičišča oblikovanja in različnih znanstvenih področij odpirala prostor za razmislek o tem, zakaj ljudi zanima ustvarjanje inteligentnih sistemov in kako bo naša prihodnost odvisna od njihovega razvoja.

Poletna šola je odprta za študentke dodiplomskih, magistrskih in doktorskih programov, raziskovalce in mlade strokovnjakinje s področja oblikovanja, arhitekture, računalništva, umetnosti, družboslovja, naravoslovja in drugih sorodnih strok.  

Več informacij je na voljo na tukajšnji povezaviali na 

Prijava je trenutno mogoča do 2. junija 2023.  

Vljudno vabljene in vabljeni k prijavi! 

Vabilo na dogodek Poletna šola