Datum objave: 06.09.2023

Kategorija: Aktualno na Univerzi

arcon

Ljubljana, 6. 9. 2023 – Na Uradu Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu so se z ministroMatejem Arčonom srečali predstavniki vodstva Univerze v Ljubljani ter predsednica Svetovne mreže Univerze v Ljubljani.

Srečanje je bilo namenjeno pogovoru o možnostih za sodelovanje in povezovanje med Uradom in Svetovno mrežo Univerze v Ljubljani, izmenjavi informacij o iniciativah ter izzivih, s katerimi se soočajo slovenski raziskovalci in študenti, ki bi se želeli vrniti v domovino po tem, ko so študirali oz. delali v tujini.

Rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Gregor Majdič, je predstavil delovanje Svetovne mreže Univerze v Ljubljani (SMUL), ki povezuje predvsem z Univerzo v Ljubljani povezane slovenske znanstvenike, profesorje in druge ugledne osebnosti, ki delujejo v akademskem, raziskovalnem in razvojnem okolju v tujini. Na Univerzi v Ljubljani si prizadevajo za vzpostavitev sistemske ureditve in stalnega financiranja za vračanje Slovencev, ki delujejo v tujini, nazaj v domovino. Deloma to omogoča program Aleša Debeljaka, s katerim se želi čim več mladih raziskovalcev, ki se izobražujejo v tujini, privabiti domov, vendar pa je ta sklad primeren predvsem za mlajše raziskovalce, za Slovence, ki so se že uveljavili na uglednih univerzah v tujini pa je potrebno pripraviti drugačne možnosti, predvsem z zagotovitvijo dolgoročne oziroma trajne zaposlitve na akademskih ustanovah v Sloveniji. Na Univerzi v Ljubljano so že uvedli možnost dodatnega financiranja za ugledne slovenske znanstvenike in profesorje, ki bi se želeli vrniti v Slovenijo, vendar pa bi bila potrebna sistemska rešitev, kot jo že poznajo nekatere evropske države, na primer Italija, Hrvaška in Srbija, ki zagotavljajo posebna sredstva za vračanje raziskovalcev v domovino.   

Dr. Klementina Fon Tacer, predsednica SMUL, je izpostavila, da se bo SMUL v prihodnje osredotočal na postdoktorske študente, prav tako je predstavila predlog za izvedbo konference SMUL, ki je predvidena ob zaključku mandatnega obdobja trenutnega vodstva SMUL v septembru 2024. V okviru konference bo predvidoma obravnavana aktualna družbena problematiko z različnih vidikov ter vloga univerz v sodobni družbi.

Minister  Matej Arčon je podprl izvedbo konference SMUL ter poudaril, da se bo Urad tudi v prihodnje prizadeval za koordinacijo in povezovanje različnih organizacij, deležnikov in resorjev. Prav tako si tudi na Uradu prizadevajo za sistemsko ureditev vračanja Slovencev v domovino.