Datum objave: 11.09.2023

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Zveza EUTOPIA je učna in raziskovalna skupnost desetih evropskih univerz, ustanovljena z namenom aktivnega sodelovanja pri ustvarjanju in prenovi skupnega visokošolskega prostora. Letošnji slavnostni začetek akademskega leta 2023/2024, ki bo v petek, 29. septembra, ob 15. uri, bo zaznamovan s podpisom sporazuma, ki ga bo podpisal tudi rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Gregor Majdič. Zveza EUTOPIA bo s podpisi formalno ustanovljena kot neprofitna mednarodna institucija v skladu z belgijsko zakonodajo. S tem bo Zveza EUTOPIA pridobila pravni obstoj in upravno avtonomijo.

image5678493

Evropa, EUTOPIA in potreba po novi renesansi so besede, ki poosebljajo letošnjo otvoritev akademskega leta 2023/2024 Zveze EUTOPIA, ki bo organizirana v tesnem sodelovanju z Vrije Universitet Brussel (VUB) v Evropskem parlamentu. Jan Danckaert, rektor VUB, napoveduje: »Evropski parlament je idealno prizorišče za akademsko otvoritveno sejo v okviru naše Zveze EUTOPIA. Moje sporočilo je jasno: Evropa in svet potrebujeta novo renesanso in novo razsvetljenstvo, zavezništva, kot je Zveza EUTOPIA, pa so ključnega pomena pri uresničevanju te vizije.

Pomemben trenutek na dogodku bo slovesni podpis sporazuma s strani predsednikov Zveze EUTOPIA, ki ga bo podpisal tudi rektor Univerze v Ljubljani (UL), prof. dr. Gregor Majdič, s katerim bo Zveza EUTOPIA postala prava referenčna točka za akademska partnerstva in povezave po vsej Evropi. Ta pomemben korak poudarja zavezanost Zveze EUTOPIA k spodbujanju skupnega akademskega partnerstva in povezovanja po vsej Evropi.

»Ta prva skupna otvoritev akademskega leta v Evropskem parlamentu predstavlja pomemben mejnik za Zvezo EUTOPIA. Simbolizira našo enotnost in skupno zavezanost razvoju evropskega visokošolskega izobraževanja, raziskav in prenosa znanja. Dosežek ustanovitve pravne osebe EUTOPIA ponazarja našo predanost spodbujanju odličnosti, inovativnosti in vključenosti v našem zavezništvu. Veselimo se nadaljnjega sodelovanja in trajnega vpliva na evropski izobraževalni prostor, je pomen dogodka poudarila prof. dr. Tiziana Lippiello, rektorica Univerze Ca'Foscari v Benetkah in predsednica Zveze EUTOPIA.

Akademske otvoritvene slovesnosti v Evropskem parlamentu se bodo poleg rektorja udeležili tudi prorektor za internacionalizacijo in kakovost prof. dr. Boštjan Markoli, akademska vodja projekta Erasmus+ EUTOPIA MORE prof. dr. Nataša Poklar Ulrih in predstavniki študentov prve, druge in tretje stopnje, Miha Kosec, Hana Barši Palmič in Haris Hagović.

Ob Univerzi v Ljubljani Zvezo EUTOPIA sestavljajo še Univerza Vrije v Bruslju (Belgija), Univerza CY Cergy Pariz (Francija), Univerza v Göteborgu (Švedska), Univerza Pompeu Fabra v Barceloni (Španija), Univerza v Warwicku (Velika Britanija), Univerza NOVA Lizbona (Portugalska), Univerza Ca’ Foscari (Italija), Tehniška univerza Dresden (Nemčija) in Univerza Babeş-Bolyai (Romunija).