Datum objave: 29.09.2023

Kategorija: Aktualno na Univerzi

V Zbornični dvorani Univerze v Ljubljani bomo v sredo, 4. 10. ob 11.00 že drugič podelili nagrade in pohvale dr. Uroša Seljaka za najboljše znanstvene članke študentk in študentov prve in druge stopnje študija v Sloveniji. Namen nagrad je spodbujanje znanstvenih objav študentk in študentov in še večje vključevanje v raziskovalno delo.

odelitev nagrad in pohval dr. Uroša SeljakaLansko leto smo na Univerzi v Ljubljani (UL) prvič podelili nagrade dr. Uroša Seljaka za najboljše znanstvene članke študentk in študentov. Nagrade so prejeli trije posamezniki, pohvale dva, priznanja za mentorstvo pet mentorjev. Razpis za podelitev nagrade vsako študijsko leto razpišeta UL in Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija – ASEF.

Dr. Uroš Seljak, profesor na Oddelku za fiziko na Univerzi Kalifornije, Berkeley, alumen Univerze v Ljubljani (UL) in mentor na Ameriško-slovenski izobraževalni fundaciji – ASEF, je leta 2021 prejel prestižno nagrado Gruberjeve fundacije Univerze Yale za ključen prispevek k raziskavam v kozmologiji. S svojim delom nagrade – 150.000 ameriškimi dolarji – je ustanovil nagradni dobrodelni sklad za študente prve in druge stopnje, s katerim v obliki nagrade dr. Uroša Seljaka v znesku 10.000 ameriških dolarjev vsako leto podpre najboljše znanstvene objave slovenskih študentov.

Rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Gregor Majdič, je po lanski podelitvi nagrad dejal: »Dr. Seljaku smo izjemno hvaležni, ker ta njegova dragocena gesta podpore krepi znanstvene potenciale mladih v Sloveniji. Hkrati pa bi si želeli, da bi bila ta gesta dobrodelnosti tudi spodbuda za druge uspešne alumne naše univerze k podobnim korakom, kot je to v navadi v številnih drugih državah.«

Letošnja podelitev nagrad bo v sredo, 4. 10. 2023 ob 11.00 v Zbornični dvorani Univerze v Ljubljani.