Datum objave: 03.10.2023

Kategorija: Aktualno na Univerzi

bruci23

Ljubljana – 3. oktober 2023. Univerza v Ljubljani (UL) in Študentski svet UL (ŠS UL) sta v ponedeljek, 2. oktobra, na Kongresnem trgu priredila tradicionalni Pozdrav brucem. Študentke in študente so pozdravili rektor UL prof. dr. Gregor Majdič, predsednik Študentskega sveta UL (ŠS UL) Miha Kosec in župan Mestne občine Ljubljana (MOL) Zoran Janković. Pridružili so se jim tudi dekani 23 fakultet in 3 akademij UL – najstarejše, največje in najbolj uspešne visokošolske in znanstvenoraziskovalne ustanove v Sloveniji – za odlično glasbeno vzdušje so poskrbeli Masayah, Slon in Sadež ter skupina Plateau. 

Na 56 stojnicah, razprostrtih po Kongresnem trgu, so se obiskovalcem predstavili študentski sveti fakultet in akademij UL, strokovne službe Rektorata UL (Mreža klubov alumnov UL, Center za obštudijsko dejavnost, Univerzitetna služba za umetniško dejavnost in Projektna pisarna UL, ki je predstavila zvezo desetih evropskih univerz EUTOPIA, katere članica je tudi UL). Kulturne organizacije in inštitucije so obiskovalce seznanile o dogajanju na področju kulture v prestolnici (Center kulture Španski borci, Drama, Slovensko mladinsko gledališče, Mestno gledališče ljubljansko, Prirodoslovni muzej Slovenije, Plesni teater, Muzej in galerije mesta Ljubljane), Mestna knjižnica Ljubljana, Akademska folklorna skupina France Marolt, Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec, Grex Symphoniacorum – študentski simfonični orkester UL in Akademski pevski zbor Tone Tomšič UL, ki je brucke in bruce z odra pozdravil tudi z akademsko himno. 

Novost na letošnjem Pozdravu brucem je bila tudi prisotnost številnih organizacij s področja zdravja. UL in ŠS UL sta želeli na ta način obiskovalke in obiskovalce dogodka, predvsem pa študentke in študente, ozavestiti o pomenu zdravega življenjskega sloga in načinu izvajanja preventivnih ukrepov. Obiskovalke in obiskovalci so lahko na stojnicah Zdravstvenega doma za študente UL, NIJZ, Društev študentov medicine Slovenije, Društva študentov psihologije, Rdečega križa Slovenije in Združenja DrogArt brezplačno opravili razne meritve, s katerimi so dobili vpogled v svoje zdravje in prejeli smernice in nasvete za izboljšanje svojega počutja. 

»Spoštovane brucke in bruci, za mnoge od vas je danes velika prelomnica v življenju. Odselili ste se od doma, odšli v neznano, in ta velik življenjski korak je seveda lahko zahteven. Na univerzi vam bomo skušali pri tem čimbolj pomagati, sami pa morate to sprejeti kot izziv in ne kot težavo. Izzivi so zato, da se z njimi soočamo in jih premagujemo – to naj vam bo vedno vodilo, saj na ta način lahko premagamo vse težave. Po mnenju mnogih vaših predhodnikov, vas čakajo najlepša leta vašega življenja. Spoznali boste nove prijatelje, podobno misleče vrstnike; mnogi od vas tudi vaše življenjske sopotnike in sopotnice. Družite se, tako v predavalnicah kot izven njih, izmenjujte si poglede, širite si obzorja. Zapomnite si: v dvoje je sreča dvojna, nesreča pa polovična. Polno izkoristite študentsko življenje, potegnite iz tega obdobja največ, kar lahko, tako znanja kot življenjskih izkušenj, na Univerzi v Ljubljani pa vam bomo pri tem vedno stali ob strani. Spoštovane brucke in bruci, študentke in študenti, profesorice in profesorji in vsi drugi, ki delate za to univerzo. Naj bo novo študijsko leto uspešno, prijetno, zabavno, predvsem pa polno novega znanja! Vivat profesores, vivat academia, vivat membrum quadlibet!, « je v svojem govoru dejal rektor UL prof. dr. Gregor Majdič. 

Dragi brucke in bruci, dobrodošli na Univerzi v Ljubljani! 


Boštjan Podlogar/STA