Datum objave: 25.10.2023

Kategorija: Aktualno na Univerzi

blinčeve

Ljubljana, 24. oktober 2023 – Na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani so skupaj z Institutom Jožef Štefan v torek, 24. oktobra 2023 že petič podelili Blinčeve nagrade za raziskovalno in strokovno delo na področju fizike. Nagrade so namenjene vsem fizikom, delujočim v Sloveniji. Blinčevo nagrado za fizike na začetku kariere je prejel izr. prof. dr. Lev Vidmar, Blinčevo nagrado za vrhunske enkratne dosežke prof. dr. Tomaž Prosen in Blinčevo nagrado za življenjsko delo prof. dr. Svjetlana Fajfer. Slavnostna govorca na prireditvi sta bila rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič in minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije prof. dr. Igor Papič. 

Blinčevo nagrado za fizike na začetku kariere je prejel izr. prof. dr. Lev Vidmar. Velja za enega izmed vodilnih mlajših raziskovalcev na področju teoretične fizike trdne snovi, ki svoje raziskovanje usmerja v tri širše problematike: visokotemperaturne superprevodnike, neravnovesno dinamiko kvantnih sistemov ter večdelčno lokalizacijo, termalizacijo in statične lastnosti večdelčnih kvantnih sistemov. 

Blinčevo nagrado za vrhunske enkratne dosežke na področju fizike je prejel prof. dr. Tomaž Prosen. Profesor Prosen proučuje mehanizme in modele, ki razložijo pojav kvantnega kaosa in teorije slučajnih matrik v mnogodelčnih kvantnih sistemih, osredotoča se  tudi na opis dinamike spinskih verig in kubitnih vezij z lokalno interakcijo. Matematični fizik je kot prvi v Sloveniji letos pridobil že drugi prestižni projekt evropskega raziskovalnega sveta – ERC ADG, nedvomno najprestižnejši znanstveni projekt, ki ga lahko pridobi posamezni raziskovalec. Projekt temelji na preučevanju robustnostni kvantnega kaosa in kvantne ergodičnosti na zunanje motnje. 

Blinčevo nagrado za življenjsko delo s področja fizike je prejela prof. dr. Svjetlana Fajfer, teoretična fizičarka. Svoje raziskovalno delo posveča raziskovanju narave na najmanjših skalah, torej zakonitostim osnovnih delcev kot gradnikov znanega vesolja. Sodi med vodilne raziskovalce pojavov, ki bi lahko bili občutljivi na fiziko onkraj tako imenovanega standardnega modela osnovnih delcev. Prejemnica nagrade je s sodelavci objavila več kot 150 znanstvenih člankov v uglednih revijah ter svoje delo predstavila v številnih vabljenih in plenarnih predavanjih na najpomembnejših mednarodnih konferencah. Profesorica je spodbudila izreden razvoj na področju teoretične fizike delcev v srednjeevropski regiji, na Fakulteti za matematiko in fiziko UL pa je utemeljila novo fizikalno področje v slovenskem znanstvenem prostoru. 

Prejemnikom nagrad iskreno čestitamo!

 

Foto: Boris Gomilar