Datum objave: 17.11.2023

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Na Univerzi v Ljubljani skupaj z MGML (Muzej in galerije mesta Ljubljane) mlade spodbujamo in jim nudimo podporo pri razvijanju veščin učinkovite komunikacije znanstvenih dognanj. Omogočamo jim, da te v poljudnoznanstvenemu predavanju širšemu občinstvu predstavijo na M_odru. Naš skupni cilj je, da so na predstavitvi sproščeni in samozavestni ter da svoja odkritja z lahkoto predstavijo na zanimiv in navdušujoč način. 21. novembra 2023 ob 18.00 bo na M_odru v Mestnem muzeju Ljubljana svojo magistrsko nalogo z naslovom Ali lahko mistične izkušnje s psihedeliki vplivajo na vsakodnevno doživljanje oseb?predstavila Maruša Sirk.

Maruša Sirk se navdušuje nad zapletenimi vprašanji o človekovi duševnosti, trenutno je študentka kognitivne znanosti na oddelku za psihologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. V magistrski nalogi se je posvetila raziskovanju vsakodnevnega doživljanja po mističnih izkušnjah s psihedeliki.

Predhodna literatura nakazuje, da psihedeliki lahko vzbudijo mistične izkušnje, ki jih posamezniki označujejo kot ene pomembnejših dogodkov v svojem življenju. Tovrstne izkušnje naj bi imele velik vpliv na spremembe v življenju oseb, vendar se pretekle raziskave le redko podrobneje spuščajo v raziskovanje človekovega doživljanja, zato vprašanje o tem, kako se v resnici spremeni posameznikov vsakdan, ostaja še večinoma neodgovorjeno. 

V torek, 21. novembra 2023 ob 18.00 bo na M_odru odgovarjala na vprašanja kot so kaj so mistične izkušnje? Ali lahko psihedeliki vodijo do mističnih izkušenj? Kakšen je pomen tovrstnih izkušenj za vsakodnevno življenje oseb? Ali (in kako) se po tovrstnih izkušnjah spremeni doživljanje? 

Vljudno vabljeni!

Predavanje je brezplačno. Prosimo, da svoje mesto rezervirate na .

*******************************************
Ste študent_ka ali absoltvent_ka Univerze v Ljubljani in bi radi sodelovali v novi sezoni M_odra?

Prvi korak do vaše predstavitve je, da nam pošljete kratek povzetek vaše naloge. Še posebej bomo veseli tem, ki se navezujejo na kulturno dediščino, matične muzejske vede, zanimajo nas tudi interdisciplinarno zastavljene naloge. Dodajte nekaj besed o sebi in vse to pošljite na naslov .

marusa-sirk_m_oder_fb_1.jpg