Datum objave: 30.11.2023

Kategorija: Aktualno na Univerzi

cankar

Upravni odbor Cankarjeve nagrade, ki ga sestavljajo predstavniki soustanoviteljev Slovenskega centra PEN, Univerze v Ljubljani, Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Slovenske akademije znanosti in umetnosti ter predstavnica donatorice nagrade Občine Vrhnika, je objavil javni poziv za Cankarjevo nagrado (podeljeno za izvirna literarna dela, objavljena v letu 2023). Predlogi za kandidatke oziroma kandidate za Cankarjevo nagrado morajo biti podani najpozneje 5. januarja 2024. 

Cankarjeva nagrada kot priznanje za vrhunsko literarno umetnino je letni poklon vélikemu slovenskemu pisatelju, dramatiku, pesniku in esejistu Ivanu Cankarju. Podeli se lahko ustvarjalki oziroma ustvarjalcu, ki je s svojim izvirnim literarnim delom (pesniško zbirko, romanom, dramskim delom, zbirko kratkih pripovedi ali esejev, torej z delom s kateregakoli področja Cankarjevega ustvarjanja) v slovenskem jeziku, knjižno objavljenim v koledarskem letu, v katerem je objavljen ta javni poziv, trajno obogatila oziroma obogatilslovensko kulturno zakladnico. Pri dramskem delu, ki ni bilo knjižno objavljeno, je taki objavi enakovredna praizvedba v slovenskem jeziku, izvedena v koledarskem letu 2023.

Cankarjeva nagrada se podeli posameznici oziroma posamezniku le enkrat. Predlogi za kandidatke oziroma kandidate za Cankarjevo nagrado morajo biti podani najpozneje 5. januarja 2024, in sicer v zaprti kuverti s priporočeno pošto.

Več informacij najdete na tej povezavi.