Datum objave: 30.11.2023

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Na Univerzi v Ljubljani smo v okviru svečanega Tedna Univerze, ki ga tradicionalno prirejamo ob obletnici delovanja najstarejše slovenske univerze, podelili priznanja študentkam in študentom za dosežke in udejstvovanje na področju obštudijskih dejavnosti. Slavnostna govorka dogodka je bila Sara Popovič, študentka Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, ki se je v enem letu vključila v kar 100 obštudijskih dejavnosti in s tem uspešno zaključila potko natečaja #100xULaktiven.

»Ne naredi nek kraj nekoga velikega, ampak nekdo velik naredi kraj velik. Zato je zame Univerza v Ljubljani ena izmed največjih univerz na svetu, saj so tukaj ljudje, ki imajo tako veliko srce, da so ustanovili Srčno UL, pomagajo drugim, delijo znanje in so med največjimi strokovnjaki na svojem področju, ki jih poznam. Biti del te skupnosti je čast. /.../ Z vztrajnostjo, trdim delom, samozavestjo in podporo drugih lahko osvojite nagrade, o katerih niste nikoli niti sanjali ali pa celo … osvojite svet, je prejemnice in prejemnike priznanj nagovorila Sara Popovič.

Študentke in študente je nagovoril tudi rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Gregor Majdič, ki je dejal: »Na Univerzi v Ljubljani cenimo in občudujemo vaš entuziazem, kreativnost in vaše odlične rezultate, s čimer dajete zgled in navdih svojim kolegom, pa tudi širše vašemu okolju. Prepričan sem, da boste navdihnili, spodbudili, pritegnili veliko vaših kolegov in tudi kasneje v življenju in karieri vodili prizadevne ekipe na različnih področjih. Vsekakor pa k temu veliko prispevajo tudi vaše mentorice in mentorji, ki znajo prepoznati, prisluhniti in spodbuditi razvoj potencialov posameznic in posameznikov, ki so pripravljeni narediti več kot le tisto, kar je obvezno.

Priznanja za dosežke in udejstvovanje na področju obštudijskih dejavnosti so prejeli:

Rebeka Pregelj, Akademija za glasbo UL

Študentka pod mentorstvom izredne profesorice Barbare Jernejčič Fürst dosega izjemne dosežke, ki jo navdajajo s slovesom profesionalne interpretke. Udejstvuje se v recitalih in opernih delih ter stvaritvah sodobne glasbe, zaradi česar uživa veliko zaupanje skladateljev in organizatorjev umetniških prireditev.

Strahinja Jovanović, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje UL

Izjemne dosežke na področju obštudijskih dejavnosti študentka udejanja z aktivnim sodelovanjem na raznovrstnih projektih. Odlikujejo jo analitični pristop, vrhunsko dodelani koncepti in izjemna vsebinska ter tehnična izvedba. Svoj zrel avtorski pečat je dokazala tudi s študijskim projektom Manifest algoritmizma, ki se je uvrstil v ožji izbor za prestižno mednarodno nagrado Graphis New Talent Award 2023.

Suzana Kralj, Patricija Kunstek, Ivana Turnšek in Nina Maček, Biotehniška fakulteta UL

Študentke Patricija Kunstek, Ivana Turnšek, Suzana Kralj z Biotehniške fakultete in Nina Maček z Ekonomske fakultete so kot ekipa s svojim znanjem, zavzetostjo in inovativnostjo v konkurenci najuglednejših evropskih univerz prejele več nagrad za izdelek »WiBuBa bar. Ideja za granola ploščice je nastala z željo po ozaveščanju pomena prehrane ženske in njihovega dobrega počutja v obdobju načrtovanja otroka, nosečnosti in dojenja.

Tamara Nunčič, Iva Živković in Davor Žebovec, Fakulteta za arhitekturo UL

Ekipa Bauhaus Slovenija: Tamara Nunčič, Iva Živković in Davor Žebovec, je na mednarodnem študentskem natečaju Bauhaus Campus 2021 v konkurenci 388 elaboratov iz 82 držav prejela drugo nagrado za projekt z nazivom Bauhaus ‒ prostor neskončne ustvarjalnosti. Sodelovanje na tovrstnih natečajih in medsebojno akademsko povezovanje nakazuje na preplet znanja, konkurenčnosti in predvsem izvirnosti njihovega projekta.

Kristina Rakinić, Karla Tepež in Nesa Vrečer, Fakulteta za družbene vede UL

Študentke so januarja 2023 organizirale prvo doktorsko konferenco programa Humanistika in družboslovje, ki je potekala januarja 2023. Z dogodkom so prispevale k interdisciplinarni izmenjavi znanj in izkušenj ter omogočile spoznavanje, družbenje in medsebojno podporo doktorskih študentk in študentov.

ŠS PRSS, Fakulteta za družbene vede UL

Študentska sekcija Slovenskega društva za odnose z javnostmi že desetletja organizira dogodke za študentke in študente ter širšo zainteresirano javnost, med katerimi še posebej izstopata PRteater in FreeŠn. Tovrstni dogodki predstavljajo pomembno dopolnilo za pridobivanje veščin, mreženje in karierni razvoj študentk in študentov.

Jaka Gaal, Fakulteta za računalništvo in informatiko UL

Jaka Gaal združuje svoje študijske uspehe s športnimi dosežki v karateju. Štiri leta zaporedoma je v disciplini športne borbe »kumite osvojil naslov mladinskega državnega prvaka. Uspešen je bil tudi na mednarodnih tekmovanjih, na svetovni lestvici U21 je leta 2022 dosegel odlično 17. mesto.

Nina Velikajne, Fakulteta za računalništvo in informatiko UL

Nina Velikajne je magistrska študentka, ki je svoje raziskovanje in interes usmerila v analizo ritmičnih podatkov. Razvila je orodje RhythmCount v računalniškem jeziku Python za analizo prometa in primerov Covida-19. Sodelovala je v nagrajeni raziskavi Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani in objavila članek v znanstveni reviji Journal of Computational Science.

Lara Nedeljković, Fakulteta za upravo UL

Lara Nedeljković je gibalno ovirana študentka, ki poleg rednega študija dosega izjemne uspehe v paraplesu. Je članica slovenske paraplesne reprezentance, pleše pod okriljem slovenskega paraolimpijskega komiteja. Tekmuje na najvišji ravni svetovnih, mednarodnih in evropskih tekmovanj ter prventev. Prav tako je ambasadorka programa Postani športnik, Zveze za šport invalidov Slovenije.

Švedska gledališka skupina UL FF: lekt. Mita Gustinčič Pahor, asist. dr. Anamarija Šporčič, Sebastjan Franković, Anja Gasser, Marija Ilievska, Lucija Janc Novak, Ajda Kenda, Mirel Knez, Mojca Lukan, Ajda Mlekuž, Aljoša Mujačić, Jurij Pahor, Katja Trogar in Alenka Žvikart, Filozofska fakulteta UL

Zametki študentske gledališke skupine, ki svoje predstave uprizarja v švedskem jeziku, segajo v leto 2006. Skupina je večkrat sodelovala na prireditvah Oddelka za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Delovanje je v letih 2022‒2023 prispevalo k prepoznavnosti fakultete in univerze s predstavama, ki ju je skupina uprizorila ob praznovanju 50. obletnice lektorata švedskega jezika in ob Dnevu Švedske.

Rok Košiček, Peter Franc Letonja, Andrej Omejc, Blaž Pavlakovič, Klemen Petek inAnka Uršič, Medicinska fakulteta UL

Študentke in študenti Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani in mladi zdravniki so po dolgem covidnem premoru oživeli tradicijo koncertov na Fakulteti. Poleg odličnih bodočih zdravnikov in zobozdravnikov je na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani tudi veliko izvrstnih glasbenikov in gledaliških umetnikov. Priznanje bo v imenu skupine prevzela Anka Uršič. 

Gašpar Marinič, Naravoslovnotehniška fakulteta UL

Gašpar Marinič v ospredje svojega oblikovanja postavlja čustva, zgodbo in ročne tehnike – pletenje in kvačkanje. Njegova diplomska kolekcija »Gaymer je bila samostojno razstavljena v Mali Galeriji Banke Slovenije. Najnovejšo trajnostno kolekcijo pletenih oblačil je predstavil na modni reviji Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani »Dotik.Objem.Poljub. v Cukrarni. Sodeloval je tudi v skupinskem projektu Agripina.

Hana Jerak, Tjaša Marinček, Anej Ogrizek in Rok Škof, Pravna fakulteta UL

Ekipa Pravne fakultete Univerze v Ljubljani je letos zasedla 2. mesto regionalnega finala svetovnega tekmovanja iz poznavanja prava Evropske unije, European Law Moot Court. Sodelujoči so se od septembra lani pripravljali pod mentorstvom izredne profesorice doktorice Ane Vlahek in nekdanjih odličnih tekmovalcev, študentov Walterja Maja Vidmarja, Žane Lapajne in Mashe Korošec.

Masha Korošec, Žana Lapajne in Nika Podakar, Pravna fakulteta UL

Masha Korošec, Žana Lapajne in Nika Podakar so v Ljubljani leta 2022 na tekmovanju iz poznavanja prava Evropske unije, Central and Eastern Europe Moot Competition, v Budimpešti, dosegle 1. mesto. Tekmovanje organizira British Law Center v okviru dobrodelne izobraževalne ustanove Juris Angliae Scientia pod pokroviteljstvom Sodišča Evropske unije in Centra za evropske pravne študije Univerze v Cambridgeu.

Foto: Nebojša Tejić/STA

Fotografije z dogodka so dostopne na tej povezavi.