Datum objave: 01.12.2023

Kategorija: Aktualno na Univerzi

ULKC23_alumniteka_jezik_ULweb.png

Kaj lahko storimo, da bo slovenščina tudi v digitalnem okolju enakovredna drugim jezikom? V današnji digitalni dobi je nujno, da ima vsak jezik, tudi slovenščina, ustrezno tehnološko podporo. Brez tega izgubimo moč izražanja, čisto praktično pa lahko ostanemo brez podnapisov ali ustreznih prilagoditev za slovenski jezik na različnih napravah. Veliki jezikovni modeli pretežno tujih korporacij na videz že dobro znajo slovensko, a imajo številne omejitve. Potrebujemo veliki jezikovni model za slovenski jezik. S področjem jezikovnih tehnologij se zato ukvarjajo številni raziskovalci in razvijalci tehnoloških rešitev.

V tokratni Alumniteki bomo spoznali štiri izkušene raziskovalke in raziskovalce, od računalničarjev do jezikoslovcev, ki bodo predstavili že delujoče rešitve, zaradi katerih je in bo slovenščina v digitalnem okolju lahko enakovredna večjim jezikom.

Z nami bodo:

  • dr. Slavko Žitnik, docent na FRI in tudi alumen FRI
  • dr. Tadeja Rozman, docentka na FU, alumna FF
  • dr. Jaka Čibej, raziskovalec na FRI, FF in Institutu Jožef Stefan, alumen FF
  • dr. Kaja Dobrovoljc, raziskovalka na FF in Institutu Jožef Štefan, alumna FF

Pogovor bo moderirala Renata Dacinger.

Pridružite se nam v četrtek, 7. decembra 2023, ob 18. uri na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani.

Udeležba na Alumniteki je brezplačna, zbiramo pa prijave na tej povezavi.

O gostih:

  • Dr. Slavko Žitnik je sicer tudi vodja organizacijskega odbora mednarodne poletne šole logike, jezika in računalništva ter predsednik Slovenskega društva za jezikovne tehnologije. Njegovo področje je računalniško procesiranje naravnega jezika.
  • Dr. Tadeja Rozman se ukvarja s poučevanjem slovenščine in s slovenščino kot uradovalnim jezikom. Vključena je v projekt korpus Šolar.
  • Dr. Jaka Čibej se ukvarja z luščenjem jezikoslovnih informacij iz korpusov, množičenjem (crowdsourcing) in morfologijo (Sloleks).
  • Dr. Kaja Dobrovoljc se ukvarja z govorjenim jezikom, predvsem skladnjo ter s strojnim označevanjem slovenščine.