Datum objave: 06.12.2023

Kategorija: Aktualno na Univerzi

ICPC CERC 2022 v Ljubljani_1.jpg

Najboljši programerji med študenti v Srednji Evropi se bodo lahko znova pomerili na srednjeevropskem tekmovanjuCentral European Regional Contest(CERC), ki je del največjega in najbolj prestižnega univerzitetnega tekmovanjav računalništvu in informatiki na svetu.Tekmovanja, ki se ga bo udeležilo 60 ekip z najboljših univerz v regiji, organizira Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljaniv sodelovanju z društvom ACM Slovenija. Odvilo se bo 9. in 10. decembra 2023.

Tekmovanje ICPC je ekipno tekmovanje tričlanskih študentskih ekip, ki morajo v petih urah pravilno rešiti čim več zastavljenih nalog. Udeleženci prihajajo iz osmih držav srednjeevropske regije: Avstrije, Češke, Hrvaške, Latvije, Madžarske, Poljske, Slovaške in Slovenije. Slovenijo bodo zastopale tri ekipe Univerze v Ljubljani ter ekipa z Univerze v Mariboru in ekipa z Univerze na Primorskem. »Organizacija tekmovanja ICPC CERC predstavlja za Univerzo v Ljubljani in Slovenijo redko priložnost za promocijo med najboljšimi študenti tujih univerz. Slovenske ekipe se tradicionalno uvrščajo v zlato sredino, preboj v finale tekmovanja ICPC pa je težko uresničljiva želja v tako hudi konkurenci, je o zahtevnosti programerskega tekmovanja ICPC pojasnil vodja strokovne komisije doc. dr. Tomaž Hočevar, UL FRI.

Naloge od tričlanskih ekip zahtevajo širok spekter znanj s področja računalništva in informatike. Ekipe morajo problem najprej primerno modelirati, nato načrtovati učinkovit algoritem in slednjega nazadnje tudi sprogramirati. Ocenjevanje je izredno strogo, saj morajo biti rešitve ne samo brez napak, ampak smejo zasedati omejeno količino pomnilnika in morajo biti dovolj hitre. Čeprav so v ekipi trije člani, imajo na voljo en sam računalnik, kar zahteva od članov ekipe sodelovanje, organizacijo, ustvarjalnost, natančnost, hitrost in sposobnost delovanja pod pritiskom.»Od tekmovanja pričakujem, da nas bo aktivno zaposlilo in da se bomo skozi rešene naloge tudi sami kaj naučili. Najljubši so mi tisti izzivi, ki so na robu našega znanja in pri katerih moramo kot ekipa sodelovati, da skupaj pridemo do pravilne rešitve, je o svojih pričakovanjih glede končnega uspeha povedal študent Jakob Schrader z Univerze v Ljubljani.

V preteklih treh svetovnih finalih sta ekipi Univerze v Varšavi in Univerze v Vroclavu vsaka kar po dvakrat posegli po medaljah z uvrstitvijo med najboljših 12 ekip na svetu. Dr.TomažHočevar je izpostavil uspešne karierne poti številnih nekdanjih tekmovalcev: »Najboljši tekmovalci lahko s svojimi sposobnostmi izbirajo med možnostmi nadaljnjega študija na praktično katerikoli univerzi na svetu ali zaposlitvijo v kateremkoli tehnološkem podjetju. Nikolai Durov(zmagovalec finala l. 2000 in 2001) je soustanovitelj VK in Telegrama, Craig Silverstein (zmagovalec finala 1993) je bil prvi zaposleni v podjetju Google, Adam D'Angelo (srebrna medalja l. 2004) je postal CTO v Facebooku in nato ustanovil podjetje Quora, Matei Zaharia (zlata medalja l. 2005) je ustvaril Apache Spark in je med 5 najbogatejšimi Romuni.

»Programerska tekmovanja so zanimiv in unikaten izziv, ki testira tako matematične kot programerske sposobnosti. V nasprotju z realnimi problemi so naloge na tekmovanjih krajše in imajo bolj zahtevne omejitve, zaradi katerih morajo biti rešitve bolj učinkovite kot sicer, je o svoji motivaciji za udeležbo povedal tekmovalec Patrik Žnidaršič z Univerze v Ljubljani.

Tekmovanje je v preteklih letih potekalo pod sponzorstvom IBM, to vlogo so zdaj prevzela podjetja JetBrains, Huawei, Jane Street in Pinely. Številni tehnološki velikani, kot so Google, Meta in Amazon, so prepoznali uporabnost nalog, ki se pojavljajo na takih tekmovanjih, in jih uporabljajo za ocenjevanje kandidatov na svojih zaposlitvenih intervjujih

Časovnicatekmovanja

soboto, 9. 12. 2023, se bodo po otvoritveni slovesnosti ob 10.00 na Fakulteti za računalništvo in informatikoUniverze v Ljubljani (Večna pot 113, Ljubljana) tekmovalci med 13.30 in 16.30 uro pomerili na poskusnem krogu tekmovanja. Na poskusni krog vljudno vabimo tudi novinarje, ki se bodo lahko sprehodili po fakulteti, si ogledali potek tekmovanja in govorili s tekmovalci, mentorji in organizatorji.

nedeljo, 10. 12. 2023, tekmovalce čaka pravi maraton, saj se bodo v petih urah nepretrganega reševanja soočili z 12 nalogami. Zmaga ekipa, ki reši največ nalog oziroma tista, ki je pri tem najhitrejša. Razglasitev rezultatov in svečana podelitev nagrad bo ob 18. uri v predavalnici A na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Na podelitvi bo sodeloval rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Gregor Majdič.

Več informacij o tekmovanju najdete na tej povezavi.

*****

Gostovanje tekmovanja se tradicionalno seli po sodelujočih univerzah, pri čemer ima vsaka univerza priložnost gostiti tekmovanje tri leta zapored. Tako je Univerza v Ljubljani že gostila tekmovanje CERC leta 2021 v spletni obliki zaradi epidemije koronavirusa in lansko leto na tekmovanju CERC 2022. Prvak je postala ekipa z Jagelonske univerze iz Krakova in z enakim številom rešenih nalog ji je tesno sledila ekipa Univerze v Varšavi. Omenjeni ekipi pa sta izrazito odstopali od preostale konkurence. Med prvih deset ekip so se uvrstile še ekipe Karlove univerze v Pragi, Univerze v Zagrebu in Univerze Eötvös Loránd iz Budimpešte.

Nacionalna raven tekmovanja je pod okriljem društva ACM Slovenija organizirana pod imenom Univerzitetni programerski maraton in redno poteka že četrt stoletja, od leta 1997 dalje. Na njem sodelujejo ekipe z Univerze v Ljubljani, Univerze v Mariboru in Univerze na Primorskem. Nacionalno tekmovanje je doseglo največjo številčnost pred koronavirusno krizo, ko se ga je udeležilo kar 60 ekip.