Datum objave: 03.01.2024

Kategorija: Aktualno na Univerzi

BOR_3959.jpg

Senat UL je na 23. seji v torek, 19. decembra 2023, med drugim potrdil rezultate ocenjevalnega postopka za raziskovalne programe UL. Od začetka uveljavitve novega zakona o raziskovalni in inovacijski dejavnosti, ki je stopil v veljavo sredi leta 2022 in je velik del proračunskih sredstev za raziskave prenesel z javne agencije za raziskovalno (in inovacijsko) dejavnost na raziskovalne ustanove, je Univerza v Ljubljani vzpostavila samostojen, delujoč in predvsem neodvisen sistem ocenjevanja raziskovalnega dela, ki temelji na sodobnih mednarodnih principih kvalitativnega ocenjevanja s povsem neodvisnimi mednarodnimi strokovnjaki namesto zgolj preštevanja števila znanstvenih objav.

Ob zaključku prvega razpisa je prof. dr. Gregor Majdič, rektor Univerze v Ljubljani, izpostavil: "Ko smo se lotili tega zahtevnega procesa vzpostavitve sistema ocenjevanja raziskovalnega dela, so se porajali številni dvomi v to, ali smo kaj takšnega na Univerzi v Ljubljani sploh sposobni izpeljati. S prvim uspešno zaključenim razpisom in ocenjevalnim postopkom smo dokazali, da lahko na UL samostojno in v skladu z najsodobnejšimi mednarodnimi smernicami ocenjevanja raziskovalnega dela izpeljemo takšne postopke. Delo je bilo zelo zahtevno, saj smo imeli skoraj 100 prijav, a vsi sodelujoči so se pri tem izjemno izkazali in skupaj smo uspeli postopke pripeljati do konca. Izjemno sem ponosen na vse sodelavke in sodelavce, ki so sodelovali v tem procesu, saj smo skupaj pokazali, da lahko Univerza v Ljubljani kljub svoji velikosti in pregovorni tradicionalnosti izvede ocenjevalne postopke v skladu s sodobnim mednarodnim trendom."

Vzpostavitev sistema kvalitativnega ocenjevanja raziskovalnega dela je zahteven proces, saj se v skladu s sodobnimi trendi vedno bolj uveljavlja presojanje vsebine raziskav in ne le preštevanje števila znanstvenih objav ali citatov. To zahteva velik angažma ocenjevalcev, hkrati pa je potrebno zagotoviti neodvisnost ocenjevalcev. Univerza v Ljubljani se je pri tem postopku povezala s svojimi partnerskimi univerzami, ki so nam nesebično pristopile na pomoč in z njihovo pomočjo smo uspeli izpeljati neodvisne postopke ocenjevanja, v katerih je bila dejansko v ospredju ocena kvalitete raziskovalnega dela.

Foto: Bor Slana/STA