Datum objave: 27.03.2024

Kategorija: Aktualno na Univerzi

čelada ul ntf

Študentke in študenti z mentoricami in mentorji Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani so od konca leta 2023 preučevali Negovsko čelado iz Podzemlja – izjemno arheološko najdbo, ki je sicer na ogled v Belokranjskem muzeju v Metliki. Z namenom podrobnejšega uvida v raziskovanje so pripravili razstavo, ki je v Galeriji Mitnica, ob stavbah NTF (Aškerčeva cesta 12), na ogled do 5. aprila 2024. 

Bronaste čelade so eden od najprestižnejših predmetov materialne kulture starejše železne dobe ali halštata, kot imenujemo čas med 9. in 4. stoletjem pr. n. št.. Čelada s Pezdirčeve njive sodi med tako imenovane negovske najdbe, poimenovane po najdišču Negova pri Ženjaku v Slovenskih goricah. 

Namen raziskovanja je bil ugotoviti, kakšna je bila v 4. stoletju pred. n. št. tehnologija izdelave bronaste čelade in kako danes izdelati njeno kopijo. Raziskave, pri katerih so sodelovali študentke in študentje arheologije, konservatorstva in restavratorstva, grafike ter metalurgije in materialov UL NTF, so potrdile, da je bila originalna čelada skovana. 

Zaradi časovnih in denarnih omejitev študentskega projekta so izdelali le ulito kopijo, zato so se raziskovalke in raziskovalci lotili obdelave podatkov za izdelavo livarskega modela. Pri vseh postopkih so sodelovali vsi, interdiscipli­narna obravnava se je izkazala za izjemno uspešno.

Mentorice in mentorji: Mitja Petrič, Deja Muck, Peter Fajfar, Martina Blečić Kavur, Jurij Smole, Barbara Šetina Batič, Borut Žužek, Lucija Grahek in Nataša Nemeček.

Sodelujoče študentke in študenti: Anže Pevc, Žiga Cvek, Matevž Nikolovski, Teja Medvešček, Nina Pavlin, Žiga Jevšnik, Klara Klančar in Lana Mihoci.

Preberite več na tej povezavi

Foto: Nataša Nemeček