Odbor DZ za visoko šolstvo, znanost in tehnološki razvoj je danes nadaljeval z obravnavo dopolnil k resoluciji o NPVŠ. V šesturni razpravi, v okviru katere smo partnerji slišali veliko žaljivih besed in diskvalifikacij na račun naše vloge v postopku sprejemanja resolucije, pristojni minister in vladajoča koalicija od šestih do sedaj obravnavanih amandmajev, ki smo jih predlagali partnerji, nista podprla niti enega.

Datum objave: 04.07.2007

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Med drugim tudi ne amandmaja, ki bi v resolucijo prenesel zaveze Londonskega komunikeja, ki ga je minister Zupan podpisal konec meseca maja 2007 in amandmaja, ki natančno opredeljuje vlogo partnerjev pri oblikovanju izhodišč za nadaljnje zakonsko urejanje tega področja.

Takšen način odklanjanja dialoga in nepripravljenosti na sprejemanje predlogov strokovne javnosti, je po našem prepričanju izrazito slaba popotnica za sprejem resolucije ter enakopravno sodelovanje strokovne javnosti pri oblikovanju izhodišč za pripravo novega ZVŠRRD.

Ne moremo se znebiti občutka, da kakšno vedenje prej kaže aroganco oblasti, ki za državo, ki bo v kratkem predsedovala Evropski uniji, po naši oceni nikakor ne bi bila primerna, kot pa na resno upoštevanje socialnega dialoga. Visokošolski in raziskovalni partnerji bomo temu navkljub še naprej dosledno vztrajali, da se pri spremembah visokošolske zakonodaje daje prednost strokovnim argumentom pred parcialnimi, zasebnimi in kapitalskimi interesi, ki jih slutimo v ozadju spornih predlogov.