Slovenska skupina študentov je konec tedna na univerzi Massachusetts Institute of Technology, na mednarodnem tekmovanju študentskih ekip z raziskovalnimi projekti iz sintezne biologije, že drugič zaporedoma osvojila prvo mesto. Tokrat so med projekti iz zdravja in medicine zmagali z novim načinom zdravljenja okužbe z virusom HIV.

Datum objave: 06.11.2007

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Ekipa ljubljanske univerze je premagala najuglednejše univerze na svetu kot so Cambridge, Harvard, Princeton, Stanford, Berkely, MIT, ETH, Pariz, Freiburg, azijski Bangalore, Tokio itd. Zmagovalno ekipo je sestavljalo sedem študentov mikrobiologije, biokemije, biotehnologije ter mikrobiologije s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo ter Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Njeni člani so bili Anja Korenčič, Katje Kolar, Rok Gaber, Andrej Ondračka, Peter Cimermančič, Saša Jereb, Maro Bitenc, vodji ekipe sta bila prof. Roman Jerala in doc. Marko Dolinar, mantorji a dr. Mateja Manček Keber, dr. Mojca Benčina, Gabriela Panter in Karolina Ivičak.

Predstavili so projekt, v katerem so na celičnih kulturah testirali nov način zdravljenja okužbe z virusom HIV, ki povzroča smrtonosno bolezen aids. Nihova ideja o zdravljenju je revolucionarna in se razlikuje od metode HAART, ki je trenutno najbolj uspešna. Problem zdravljenja virusa HIV je namreč v tem, da virus hitro mutira in postane odporen na zdravila, ki so usmerjena na posamene bolezni. Temu so se člani slovenske ekipe izognili tako, da so namesto posameznih virusnih molekul izkoristili ključne virusne funkcije. Z eksperimentalnim delom v laboratoriju so pripravili gensko 'napravo' , ki človeškim celicam zagotavlja obrambo pred virusom HIV in ni občutljiva na virusne mutacije.

Projekt je na tekmovanju MIT pritegnil veliko pozornosti in požel priznanja mednarodne sodniške ekipe. Rezultate projekta bo treba še preizkusiti na živalih, vendar obetajo, da bi lahko bili uporabni tudi za gensko zdravljenje ljudi. Čestitamo!