Datum objave: 20.11.2007

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Obveščamo vas o novi veliki pridobitvi za uporabnike knjižnic Univerze v Ljubljani. Gre za portal Digitalne knjižnice Univerze v Ljubljani - DiKUL, ki predstavlja enotno vstopno točko do informacijskih virov UL na enem mestu. Portal vsebuje več različnih funkcionalnih možnosti. Najpomembnejša novost je t.i. združevalni iskalnik, ki omogoča hkratno iskanje po več informacijskih virih hkrati (največ do 20). Rezultate iskanj združi in prikaže v enotnem seznamu zadetkov. Povezovalnik do gradiva pa vam omogoča različne povezave, ki se tvorijo na podlagi bibliografskih podatkov. Najbolj zanimive so gotovo povezave na celotna besedila člankov oziroma knjig. Povezovalnik vam bo odslej prihranil ogromno truda, saj namesto vas preverja dostopnost elektronskih ali tiskanih verzij gradiva.

Združevalni iskalnik nudi dva načina iskanja. Pri enostavnem iskanju vpišete iskalne besede in izberete področje iskanja, medtem ko imate pri naprednem iskanju možnost izbire, po katerih informacijskih virih boste iskali. Novost je tudi enoten Katalog informacijskih virov UL ter predvsem Katalog e-revij UL, saj omogoča celovit pregled nad dostopnimi naslovi znanstvenih revij v elektronski obliki. Opozarjamo Vas, da iskanje poteka nekoliko počasneje kot v izvornih okoljih ponudnikov posameznih informacijskih virov, saj iskalnik naenkrat preišče več zbirk.

Vključeni so praktično vsi naročniški informacijski viri dostopni na Univerzi v Ljubljani od znanstvenih bibliografij, servisov z e-revijami in e-knjigami ter tudi računalniški  katalogi COBISS/OPAC knjižnic UL vključno s katalogoma CTK in NUK.  Kot poseben del portala je tudi seznam ter iskalnik po visokošolskih in drugih delih UL. Vključeni so tudi kakovostni informacijski viri iz odprtega dostopa (Agricola, DOAJ,  Free Journals, Medline ipd).

Portal DiKUL je dostopen na spletnem naslovu http://dikul.uni-lj.si. Do portala lahko dostopate od koderkoli, vendar lahko izven lokacij UL zaenkrat uporabljate le tiste informacijske vire, ki nimajo licenčnih omejitev dostopa. Informacijske vire, za katere se plačuje naročnina, pa je zaenkrat možno uporabljati le z lokacij Univerze v Ljubljani. Predvidevamo, da bo do konca leta vzpostavljen oddaljen dostop do združevalnega iskalnika in da bo možna uporaba osebnih profilov.

Združevalni iskalnik Metalib in povezovalnik SFX sta izdelka podjetja Exlibris, nameščena sta po 1500 univerzitetnih in znanstvenih knjižnicah na svetu med drugim tudi na univerzah Harvard, Dunaj, Sorbona, Kongresni knjižnici itn.