V prvem tednu decembra (od 3. do 7. 12.) slavi Univerza v Ljubljani Teden univerze. V sklopu akademskih dni se bodo vrstila številna predavanja, prireditve, kulturni dogodki ter podelitve častnih priznanj in nagrad. Osrednja prireditev bo slavnostna seja Senata UL 4. decembra ob 11. uri v Zbornični dvorani, Kongresni trg 12.

Datum objave: 28.11.2007

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Podeljeni bodo nazivi častni doktor Univerze v Ljubljani, ki jih letos prejmeta prof. dr. Umberto Eco in prof. Carl Steinitz, naziv častni senator Univerze v Ljubljani pa bo prejel prof. dr. Max A. Viergever.


Na podlagi predloga Filozofske fakultete  se bo podelil  častni doktorat UL prof. dr.  Umbertu Ecu, pisatelju, znanstveniku in humanističnemu intelektualcu svetovnega formata, ki je s svojim delom obogatil svetovno literarno kulturo in humanistične vede in je intenzivno navzoč tudi v slovenskem literarnem in znanstvenem prostoru. 

Na podlagi predloga Biotehniške fakultete se bo podelil častni doktorat UL profesorju krajinske arhitekture in planiranja dr. Carlu Steinitzu s Podiplomske šole oblikovanja na Univerzi Harvard, Cambridge, ZDA kot enemu prvih pionirjev uporabe geografskih informacijskih sistemov za modeliranje in analizo prostora ter za razvoj in utrditev študija krajinske arhitekture na UL in za razvoj prostorskega planiranja v Sloveniji.

Na podlagi predloga Fakultete za elektrotehniko se bo podelil naziv častni senator UL profesorju dr. Maxu A. Viergeverju z Univerze v Utrechtu na Nizozemskem za njegovo vztrajno in požrtvovalno dolgoletno sodelovanje in pomoč tako pri vzgoji podiplomskih študentov UL kot tudi skupnem raziskovalnem delu in njegovi materialni podpori ter promociji Univerze v Ljubljani v svetu.

Na Slavnostni seji Senata UL se bodo podeljevale tudi zlate plakete UL. Letos jih bodo prejeli  prof. dr. Peter Raspor (UL BF), prof. dr. Jože Osterc (UL BF), prof. dr. Blaž Mesec (UL FSD), prof. dr. Jože Vižintin (UL FS), prof. dr. Božidar Jezernik (UL FF), prof. dr. Pavel Zgaga (UL PEF), akad. prof. dr. Jože Kraševec (UL TEOF).

Na podlagi predloga Senata EF pa bo podeljena svečana listina mladim visokošolskim učiteljem doc. dr. Poloni Domadenik.

Po slavnostni seji, predvidoma ob 12. uri, bo v Dvorani rektorjev UL, Kongresni trg 12, potekala novinarska konferenca na kateri bodo prisotni prejemniki nazivov častni doktor, prof. dr.Umberto Eco in prof. dr. Carl Steinitz, prejemnik naziva častni senator prof. dr.Max Veirgever in rektorica Univerze v Ljubljani prof. dr. Andreja Kocijančič.

 V nadaljevanju dneva, ob 18. uri, bo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma potekalo predavanje prof. dr. Umberta Eca ob podelitvi častnega doktorata Univerze v Ljubljani  z naslovom »O zgodovini grdega«, ki bo predvidoma trajalo 50 minut. Po predavanju bo pol ure časa za vprašanja in odgovore, v nadaljevanju bo prof. dr. Eco podpisoval knjige.


 

DODATNE INFORMACIJE O NAGRAJENCIH

Na spletni strani UL (http://www.uni-lj.si../../) je objavljen koledar vseh prireditev v sklopu Tedna univerze  (direktna povezava). Na naslovu http://www.uni-lj.si../../dogodek.aspx?id=551 so podrobnosti o poteku slavnostne seje Senata UL in prejemnikov častnih nazivov.

Pregled glavnih prireditev in dogodkov vam bomo posredovali do konca tega tedna. Posebej opozarjamo na podelitev univerzitetnih Prešernovih nagrad študentom, ki bo potekala v sredo, 5. 12. 2007 ob 11. (http://www.uni-lj.si../../dogodek.aspx?id=563) uri v Zbornični dvorani UL ter podelitev rednih profesur v petek, 7. 12. 2007 ob 10. in 13. uri.


AKREDITACIJE
Za prisotnost na slavnostni seji Senata UL ob 11. uri in novinarski konferenci ob 12. uri je potrebna predhodna pridobitev akreditacije. Prosimo vas, da nam na naslov sporočite želje po akreditacijah. Potrditve in navodila za prevzem vam bomo naknadno sporočili.

Za prisotnost na predavanju prof. dr. Umberta Eca v Cankarjevem domu pa se obrnite na naslov oziroma telefon 01 2417 172.
O možnostih snemanja in fotografiranja predavanja v Cankarjevem domu vam bomo naknadno sporočili.