V Sloveniji bo v prihodnjih dneh, med 5. in 9. marcem, zaživela prva mednarodna simulacija Združenih narodov – SiMUN (Slovenia International Model United Nations). Študentje iz celega sveta bodo iskali rešitve za aktualne probleme, med katerimi bo posebna pozornost namenjena dvema perečima temama: medkulturnem dialogu in trgovini z ljudmi.

Datum objave: 04.03.2008

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Uradno se SiMUN začenja v četrtek, 6. marca ob 10.uri, v prostorih ljubljanske Fakutete za družbene vede z otvoritveno slovesnostjo, ki se je bodo udeležili številni ugledni gostje, med njimi tudi predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek-Travnik, dr. Anton Grizold, dekan Fakultete za družbene vede, dr. Robert Monro, direktor British Council-a Slovenija, mag. Sandi Čurin, nacionalni koordinator Medresorske delovne skupine za boj proti trgovini z ljudmi, mag. Kristina Plavšak Krajnc, direktorica Informacijskega urada Sveta Evrope v Republiki Sloveniji, gospa Špela Spanžel, namestnica nacionalne predstavnice projekta Evropsko leto medkulturnega dialoga, ter Nataša Posel, direktorica Amnesty International Slovenija.

 Glavno vlogo na simulaciji pa bodo seveda imeli udeleženci, ki so ob prijavi morali napisati tudi esej o zaščiti človekovih pravic v času vojne proti terorizmu, na podlagi katerega so organizatorke izbrale 53 delegatov. Le-ti bodo na sejah za zaprtimi vrati  sprejeli resolucijo in z njo predstavili izvirne rešitve aktualnih problemov mednarodne skupnosti. Kakšne bodo slednje in do kakšnih zaključkov bodo prišli, bo znano v soboto, ko se bo zasedanje prvega SiMUN-a sklenilo.

 Podrobnejše informacije najdete na spletni strani http://www.unaslovenia.org/simun.