Ljubljana, 14. februarja (STA) - "Večkrat sem poudarila, da je nastajanje novih visokošolskih zavodov zagotovo v prid študentom, saj prinaša v slovenski visokošolski prostor večjo možnost izbire," je na današnji novinarski konferenci, ki se je navezovala na odstop in izjavo Janka Prunka, dejala ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar.

Datum objave: 14.02.2008

Kategorija: Aktualno na Univerzi

"Vedno sem zagovarjala odprtost visokošolskega prostora, hkrati pa sem vesela, da si tudi vodstva univerz želijo konkurence in jo na tem področju pozdravljajo. Glede kakovosti diplomantov bo o njej najbolje presojal trg dela," je pojasnila ministrica.

O oceni kakovosti visokega šolstva je po besedah Kucler Dolinarjeve težko govoriti pavšalno. "Take odločitve je treba sprejeti z zdravim razumom in ne ad hoc, posebej pa ne, če so podane s strani nekoga, ki je v nekem procesu že zelo dolgo, naenkrat pa je njegova odločitev drugačna. Sama k temu pristopam dokaj previdno, je odgovorila na vprašanje," če na ministrstvu prevzemajo odgovornost za kakovost visokega šolstva.

Kot je znano, je Prunk z mesta predsednik komisije za družbene in poslovne vede ter pravo sveta za visoko šolstvo odstopil po torkovi seji, zaradi nestrinjanja z načinom podeljevanja akreditacij za ustanavljanje visokošolskih zavodov in študijskih programov, pišejo današnji mediji. "Zgrožen sem nad divjo jago za ustanavljanje šol, ki prinaša pojav tajkunizacije visokošolskega prostora," je dejal.

Kucler Dolinarjeva je bila na sredinem posvetu v Posavju seznanjena, da jo želi Prunk obvestiti o razmerah v visokem šolstvu. Dejala pa je, da se mora Prunk najprej obrniti na predsednika sveta za visoko šolstvo, ki po njenih besedah deluje kot samostojen organ, ki vse svoje odločitve sprejema "neodvisno, strokovno in nepristransko".