V dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji je včerak, 10. marca 2008, potekala tradicionalna revija študentskih pevskih zborov. Nastopili so akademski pevski zbor Tone Tomšič, primorski akademski zbor Vinko Vodopivec, študentski pevski zbor Fakultete za upravo, komorni zbor De profundis in mešani mladinski pevski zbor Osti Jarej.

Datum objave: 11.03.2008

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Akademski pevski zbor Tone Tomšič združuje študentke in študente vseh fakultet Univerze v Ljubljani, ki jih veže ljubezen do petja. Zbor nadaljuje tradicijo akademskega pevskega zbora Univerze v Ljubljani, ki ga je leta 1926 ustanovil France Marolt.

Po kulturnem molku je ponovno začel delovati leta 1946, v mešani zasedbi in pod sedanjim imenom. Zbor so že od njegovega nastanka vodili priznani zborovodje, od leta 2002 ga vodi Urša Lah. Njegov repertoar sestavljajo skladbe vseh stilnih obdobij.

Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec so leta 1953 ustanovili takratni primorski študentje v Ljubljani. Zbor so poimenovali po enem največjih slovenskih cerkvenih in posvetnih skladateljev Vinku Vodopivcu. Skozi zgodovino so ga spremljali številni uveljavljeni dirigenti, med njimi Anton Nanut in Marko Munih, leta 2005 pa je mesto zborovodje prevzel Primož Malavašič.

Študentski pevski zbor Fakultete za upravo so študenti te fakultete ustanovili v študijskem letu 2004/05. Njihov repertoar je raznolik: prepevajo tako ljudske pesmi kot tudi umetne slovenske skladbe, črnske duhovne skladbe, najraje izmed vseh pa tuje priredbe. Pevce vodi Fernando Mejias.

Komorni zbor De profundis deluje od jeseni leta 1990 in sodi med najboljše slovenske pevske sestave. V svoje sporede uvršča zborovsko glasbo, katere nastanek sega v daljno preteklost, pa tudi glasbo, ki nastaja danes. Posebno pozornost posveča izvedbam slovenskih zborovskih del, slovenski ljudski pesmi in novim partituram slovenskih skladateljev. Zbor vodi Branka Potočnik Krajnik.

Mešani mladinski pevski zbor Osti Jarej iz Vidma pri Ptuju je začel delovati aprila 2005. Sestavljajo ga v večini študentje in dijaki, od vsega začetka jih vodi študent Akademije za glasbo v Ljubljani Dejan Rihtarič. Njihov cilj je približati poslušalcu tako slovenske kot tuje ljudske in umetne pesmi pa tudi pesmi iz sveta zabavne glasbe.

Revija študentskih pevskih zborov je že po tradiciji del meseca študentske kulture, ki ga pripravlja Študentska organizacija Univerze v Ljubljani. Poleg omenjenih zborov sta nastopili še mladi a cappella skupini, Pushluschtae in Xplozion. V prvi prepeva osem, v drugi pa pet fantov.

(STA)