Četrtkovi večeri na astronomskem observatoriju

14. april 2019
Kraj: Astronomsko geofizikalni observatorij, Fakultete za matematiko in fiziko, Pot na Golovec 25, Ljubljana

Vabljeni na četrtkove Večere na astronomskem observatoriju. 

Astronomsko geofizikalni observatorij (AGO) Fakultete za matematiko in fiziko vsak drugi četrtek organizira brezplačne Večere na astronomskem observatoriju. 

Vstopnice so na voljo na torek pred predavanjem (12. marec ob 19. uri) na tej spletni strani. Število prostih mest je 32.

 

Program večera v četrtek, 14. marca, ob 19. uri: 

Meteoriti – grožnje iz vesolja

Dr. Miha Jeršek, Prirodoslovni muzej Slovenije

Zgodilo se je 15. februarja leta 2013, ob deveti uri in dvajset minut po lokalnem času na območju južnega Urala v Rusiji. Na nebu se je zasvetila ognjena krogla, svetlejša od Sonca. Za seboj je puščala svetlo sled plinov. Kmalu je eksplodirala in ob tem še močneje zasvetila. Nastal je vroč oblak prahu in plinov. Udarni val, ki je prispel do površja Zemlje, je poškodoval več kot 7.200 objektov, zdravniško pomoč je poiskalo več kot 1.500 ljudi. To je kratka zgodba o padcu največjega meteorita, odkar ljudje spremljamo in beležimo njihove poti. Od kod izvirajo, kakšne so njihove značilnosti in kako jih prepoznamo ter kateri meteoriti iz območja Slovenije so ohranjeni? Predavanje traja 45 min.

 

Opazovalna delavnica s teleskopom

Bojan Dintinjana in Herman Mikuž

V primeru lepega vremena sledi še praktična delavnica s teleskopi. Tema delavnice bo opazovanje Lune. 8,1 dni stara Luna, je le slab dan po prvem krajcu. Ogled bomo začeli na severu pri kraterju Plato, ogledali si bomo gorski verigi Montes Alpes in Montes Apenninus ter znamenito dolino Alpes Vales in osameli, okoli 2km visoki gori Mons Pico in Mons Piton v morju Deževja. Sprehod končamo pri kraterju Tycho na južni polobli. Na koncu, če bo čas dopuščal, si bomo še zadnjič ogledali ozvezdje Orion in spektakularno plinsko meglico M42. Delavnica traja 60 minut.

 

Več na spletnih straneh Astronomske skupine in AGO Golovec.  


Dogodki