Nejc Prah
Foto: Nejc Prah, Besedilo: Kaja Stradovnik

Prah Nejc

Leta 2013 še študent Akademije za likovno umetnost, zdaj pa eden najvidnejših oblikovalcev mlajše generacije na svetovni ravni. Živi in dela v Združenih državah Amerike.

Njegova področja grafičnega oblikovanja so oblikovanje plakatov, oblikovanje za splet in ilustracija. Pri oblikovanju postavlja formo pred funkcijo, zato se namesto podrejanju vsebini posveča kompoziciji, simboliki, barvi in tipografiji. Njegova dela so edinstvena in mejijo na umetnost. To so prepoznali tudi pri ameriški reviji Bloomberg Businessweek, kjer je zaposlen in ustvarja ilustracije za eno prestižnejših poslovnih revij.

Že kot študent je bil sprejet na podiplomski študij elitne fakultete Yale University School of Art in ga leta 2015 uspešno zaključil. Dobil je več nagrad za svoje delo, kot so Type Directors Club Tokyo 2017, nagrada TDC; Art Directors Club, Young Guns Class of 2016; Type Directors Club New York 2016, potrdilo o tipografski odličnosti; Type Directors Club Tokyo 2015, Grand Prix; Chaumont International Poster Festival, 2015; Toby Devan Lewis Fellowship 2015, Yale University; Type Directors Club New York 2014, potrdilo o tipografski odličnosti; Brumen 2013, častne pohvale Tribuna & TMIA; Zgraf 2012, častno priznanje žirije Tribuna, prejemnik nagrade Prešernovega sklada za oblikovalske dosežke 2020 v zadnjih treh letih.