Marinka Žitnik
Foto: Arhiv FRI, Fakulteto za računalništvo in informatiko UL, Besedilo: Kaja Stradovnik

Žitnik Marinka

Je ena od perspektivnejših mladih znanstvenic, ki dela na področju strojnega učenja, umetne inteligence in bioinformatike. Je nekdanja študentka Fakultete za računalništvo in informatiko na Univerzi v Ljubljani. Trenutno živi in dela v ZDA.

Dr. Marinka Žitnik je podoktorska študentka na stanfordski univerzi v Kaliforniji, ZDA. Njeno glavno raziskovalno področje je statistična analiza obsežnih in heterogenih podatkov. Razvila je nove pristope strojnega učenja, statistične in omrežne metode, ki omogočajo razumevanje strukture in delovanja velikih kompleksnih sistemov, še posebno takih, povezanih z biomedicino. Napovedi njenih algoritmov so neposredno prispevale k načrtovanju eksperimentov v bioloških laboratorijih in novim odkritjem v biologiji.

Kariero je začela zelo mlada, že kot študentka je dosegala izjemne rezultate. Ima dvojno diplomo iz računalništva in matematike. Bila je najboljša študentka ljubljanske Fakultete za računalništvo in informatiko in Fakultete za matematiko in fiziko s povprečno oceno čiste desetke, prejela je študentsko Prešernovo nagrado za diplomsko delo, predčasno končala doktorat in se uvrstila med finaliste za Googlovo štipendijo. Med študijem je gostovala na Univerzi v Torontu, Imperial College v Londonu, Baylor College of Medicine v Houstonu in na Univerzi Stanford. Med drugim je izdala že 46 znanstvenih člankov.