Bošan Vuga
Foto: Fulvio Grissoni, Besedilo: Kaja Stradovnik

Vuga Boštjan

Alumen Fakultete za arhitekturo UL in šole arhitekture AA v Londonu je eden od mednarodno priznanih arhitektov. Ukvarja se z aktualnimi vprašanji arhitekture in urbanističnega načrtovanja. Z Jurijem Sadarjem je ustanovil biro Sadar+Vuga. Živi in dela v Sloveniji.

Boštjan Vuga je med svojo poklicno kariero opravljal več funkcij, bil je predavatelj, organizator, kritik, urednik, podjetnik in predsednik. Trenutno vodi svoje podjetje Sadar+Vuga, ki sta ga leta 1996 ustanovila z Jurijem Sadarjem, in je predsednik sveta Muzeja za arhitekturo in oblikovanje Slovenije MAO. Redno predava na arhitekturnih šolah, konferencah in simpozijih v Sloveniji in tujini. Uredil je več publikacij, med njimi izvod Plečnik 2007 za arhitekturni bilten AB in serijo publikacij za TU Berlin. Leta 2014 je sodeloval kot sokurator v črnogorskem paviljonu na 14. beneškem arhitekturnem bienalu. Ukvarja se tudi z objavljanjem člankov o aktualnih vprašanjih v arhitekturi in urbanističnem načrtovanju.

V preteklosti je učil na inštitutu Berlage v Rotterdamu, na Inštitutu napredne arhitekture Katalonije v Barceloni, na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, Tehniški univerzi v Berlinu, šoli arhitekture Münster v Nemčiji, Tehniški univerzi v Gradcu in na Politehniki v Milanu. Funkcijo gostujočega kritika je opravljal na več akademijah, kot so AA School of Architecture v Londonu, Bauhaus Kolleg v Dessau, ETH v Zürichu, Leopold-Franzens-Univeristaet v Innsbrucku, na Akademiji za vizualne umetnosti v Dunaju, na University of Pennsyilavia.