Ana Šinkovec Burstin
Foto: Slavko Rajh, Besedilo: Kaja Stradovnik

Šinkovec Burstin Ana

Je mednarodno uspešna in nagrajena slovenska pianistka ter diplomantka Akademije za glasbo in Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Zadnjih pet let je bil njen dom London, pred kratkim pa se je z družino preselila na Novo Zelandijo.

Ana Šinkovec Burstin je bila uspešna tako med šolanjem kot zdaj v karieri. Med študijem je pridobila pet specialističnih nazivov konservatorijev v Ljubljani, Bruslju, Bergamu in Parizu. Je nagrajenka številnih festivalov in tekmovanj. Že med študijem je leta 2004 prejela študentsko Prešernovo nagrado za izvedbo prvega koncerta Petra Iljiča Čajkovskega s Slovensko filharmonijo. Kot komorna glasbenica in solistka je sodelovala na številnih festivalih po vsej Evropi in ZDA. Leta 2015 je debitirala kot solistka z orkestrom v Združenih državah Amerike v državi Wisconsin ter s solističnim recitalom v Kennedyjevem centru v Washingtonu. Snemala ter koncertirala je tudi s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenije, Jeruzalemskim simfoničnim orkestrom v Izraelu, simfoničnim orkestrom Ernest Read v Londonu ter simfoničnim orkestrom Paradisal Players v Londonu, s katerim je prvič igrala leta 2013 na veliki dobrodelni prireditvi pod pokroviteljstvom princa Charlesa ter ponovno lani s tretjim klavirskim koncertom Sergeja Rahmaninova. Ta koncert je z orkestrom v Angliji izvedla že trikrat.

Poučevala je na konservatoriju Trinity Laban v Londonu, kjer je bila imenovana za umetnico sklada Leverhulme Trust. Organizirala je serijo komornih koncertov, sodelovala je z Evropskim združenjem za učitelje klavirja in bila žirantka na otvoritvenem mednarodnem tekmovanju za pianiste v Windsorju. Poročena je z britanskim violistom in dirigentom Samuelom Burstinom, imata dve hčerki.