Vida Čadonič Špelič
Foto: osebni arhiv, Besedilo: Kaja Stradovnik

Čadonič Špelič Vida

Doktorandka veterinarske fakultete v Ljubljani je direktorica občinske uprave mestne občine Novo mesto. Ukvarja se tudi s politiko, kjer združuje znanje veterine z dragocenimi izkušnjami, pridobljenimi v raznoliki karieri. Živi in dela v Sloveniji.

 

Dr. Vida Čadonič Špelič je na veterinarski fakulteti magistrirala leta 1989, leta 1993 pa tudi doktorirala. Ima visoke moralne vrednote in komunikacijske zmožnosti, kar ji je omogočilo delovanje na strokovnem in političnem področju, kjer je dejavna še danes.

Dobro pozna delovanje javne uprave, saj ima na tem področju več kot 30 let izkušenj. Bila je poslanka prvega sklica državnega zbora. Nato prva direktorica Urada za varstvo potrošnikov, državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, deset let generalna direktorica Veterinarske uprave ter direktorica Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Dejavno je sodelovala tudi pri vstopu Slovenije v EU in pozneje pri predsedovanju Slovenije evropskemu svetu. Trenutno je direktorica občinske uprave mestne občine Novo mesto. Njen cilj je vzpostaviti učinkovito, ljudem prijazno občinsko upravo in spodbujanje razvoja občine.