Petra Greiner
Foto: Doris Markač, Besedilo: Kaja Stradovnik

Greiner Petra

Je diplomantka Zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani in ustanoviteljica Zavoda 13, ki se zavzema za sprejemanje drugačnosti in otrok s posebnimi potrebami. Živi in dela v Sloveniji.

Petra Greiner je fizioterapevtka in mati treh otrok, med drugim tudi posebne punčke, ki ji je bila navdih za ustanovitev Zavoda 13. Leta 2010 je rodila deklico s Patauovim sindromom. Petra z ustanovitvijo zavoda spodbuja javnost k ozaveščanju o drugačnosti, sprejemanju otrok s posebnimi potrebami in zagotavljanju potrebne pomoči in podpore družinam.

Leta 2015 je prejela nagrado jabolko navdiha. To je priznanje, ki ga predsednik v znamenje občudovanja in hvaležnosti podeli izjemnim posameznikom, ki s svojimi dejanji in delovanjem navdihujejo druge. Leta 2017 so ji bralci revije Jana podelili naziv Slovenka leta. Oba naziva si je zelo zaslužila, saj se že leta z medijsko pojavnostjo, vodenjem društva in pisanjem člankov trudi podirati tabuje o invalidnosti in ozaveščati o prizadetosti. V zavodu se s strokovnimi sodelavkami trudijo nuditi pomoč in podporo ne samo otroku, ampak tudi celotni družini.