Marjetica Potrč
Foto: Marco Clausen, Besedilo: Kaja Stradovnik

Potrč Marjetica

Je umetnica in arhitektka. Diplomirala je na Fakulteti za arhitekturo, na Likovni akademiji v Ljubljani je opravila diplomo iz kiparstva in kiparsko specialko pri prof. Luju Vodopivcu.

Je svetovno pomembna umetnica, kar je leta 2011 potrdil tudi ameriški tednik Newsweek z njeno uvrstitvijo med deset najpomembnejših sodobnih svetovnih umetnikov. Njeno delo obsega risbe, arhitekturne študijske primere in javne skupnostne projekte. Razstavljala je po vsem svetu, med drugim na beneškem bienalu (1993, 2003, 2009) in bienalu v São Paulu (1996, 2006). Njena dela so med drugim v javnih zbirkah Moderne galerije v Ljubljani, muzeju moderne umetnosti MoMA v New Yorku, muzeju Guggenheim v New Yorku in v muzeju sodobne umetnosti Hamburger Bahnhof v Berlinu.

Trenutno živi in dela v Ljubljani in Berlinu. Od leta 2011 je profesorica na Univerzi za likovno umetnost HFBK v Hamburgu. Bila je gostujoča profesorica v številnih ustanovah, vključno z Inštitutom za tehnologijo v Massachusettsu MIT. V letih od 1993 do 2004 je bila izredna profesorica na Oddelku za oblikovanje Likovne akademije UL.

Marjetica je prejela številne nagrade, med drugim nagrado Prešernovega sklada (1994), Jakopičevo nagrado (2003) in štipendijo New School v New Yorku (2007). Leta 2000 je dobila prestižno mednarodno nagrado za sodobno umetnost Hugo Boss, ki je vključevala tudi osebno razstavo v muzeju Guggenheim v New Yorku.

http://www.potrc.org/

https://designforthelivingworld.com/