Janez Škrabec
Foto: arhiv Riko d.o.o., Besedilo: Kaja Stradovnik

Škrabec Janez

Diplomant Ekonomske fakultete v Ljubljani je uspešen podjetnik, filantrop in častni konzul Kraljevine Maroko ter Republike Belorusije v Republiki Sloveniji.

Diplomiral je na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, dodatno se je izobraževal in usposabljal na Cleveland State University v ZDA, INSEAD Business School Fontainebleau v Franciji ter na IEDC – Poslovni šoli Bled.

Leta 1991 je ustanovil podjetje Riko, d. o. o., ta se danes ukvarja z inženiringom na področju industrije, okoljevarstva, energetike, logističnih sistemov in gradbeništva ter uspešno deluje na mednarodnem trgu.

Je častni konzul Kraljevine Maroko in Republike Belorusije, predsednik Slovensko-ruskega poslovnega sveta, alumen kluba Ekonomske fakultete UL, Slovenskega konzularnega zbora in vidni član mnogih poslovnih združenj.

Po raziskavi agencije Kline & partner se uvršča med najuglednejše poslovneže v Sloveniji. Med mnogimi prejetimi priznanji izstopa nagrada časnika Finance za izjemne dosežke na področju gospodarstva (2007), nagrada GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke (2008), nagrada manager leta 2017 in najvišje državniško odlikovanje – red prijateljstva, ki mu ga je leta 2009 podelil predsednik Ruske federacije.

Janez Škrabec osebno in prek podjetja deluje kot pokrovitelj kulture in umetnosti. Središče njegovih družbeno odgovornih dejanj vsekakor predstavlja Škrabčeva domačija v Hrovači, ki je postala eno osrednjih kulturnih postajališč na Slovenskem z mednarodnim ugledom. Charles Handy, svetovni guru menedžmenta, ga je v svoji knjigi The New Philantropist, The New Generosity zaradi donatorskih in mecenskih prizadevanj uvrstil med 23 novih svetovnih filantropov.