Jan Cvitkovič
Foto: Osebni arhiv, Besedilo: Kaja Stradovnik

Cvitkovič Jan

Mednarodno nagrajeni filmski in televizijski režiser ter scenarist je diplomant študija arheologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Živi in dela v Sloveniji.

Jan Cvitkovič je uspešen režiser, scenarist ter občasno tudi igralec. Njegovi filmi so prejeli nagrade po vsem svetu, kljub temu pa si v mladosti ni nikoli predstavljal, da bo pristal v filmskih vodah. Kot mladinec se je najprej vpisal na študij fizike, nato pa smer spremenil in leta 1999 diplomiral iz arheologije na Filozofski fakulteti UL.

Že med študijem je za scenarij Rop stoletja osvojil Grossmanovo nagrado. To pa je bil le začetek njegove uspešne kariere. Celovečerni film V leru, v katerem je bil soscenarist in glavni igralec, je prejel nagrado za najboljši scenarij na drugem festivalu slovenskega filma v Portorožu. Kot glavni igralec je za svojo vlogo prejel tudi nagrado Stopov igralec leta in nagrado Yves Montand za najboljšega igralca festivala. Janov film Kruh in mlekoje prejel nagrado za najboljši debitantski film v Benetkah. V Gijonu je za scenarij in režijo kratkega filma Srce je kos mesa prejel nagrado za najboljši kratki film. Njegov celovečerni film Odgrobadogrobaje prejel altadis, nagrado za najboljšega novega režiserja na filmskem festivalu v San Sebastianu.

Janovo najaktualnejše delo je film Družinica, ki prikazuje propad idiličnega razmerja med starši, povzročenega zaradi izgube dela in finančnega propada. Tudi ta celovečerni film je prejel mnogo nagrad. Je dobitnih štirih Vesen, glavna igralka filma, njegova partnerica Irena Kovačevič, pa je za vlogo v filmu prejela nagrado za najboljšo žensko vlogo na filmskem festivalu v Montrealu.