Igor Gregorič
Foto: osebni arhiv, Besedilo: Kaja Stradovnik

Gregorič Igor

Študij je zaključil na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani in je uspešen kardiovaskularni in torakalni kirurg. Že več kot 30 let dela in živi v ZDA, a ohranja stike z matično državo. 

Prof. dr. Igor Gregorčič je na Teksaški univerzi v Houstonu opravljal specializacijo iz kardiovaskularne in torakalne kirurgije. Univerza v Houstonu je ena vodilnih ustanov za kardiovaskularno kirurgijo, presaditev srca in mehansko cirkulatorno podporo. Po specializaciji je dobil vabilo, da se zaposli kot enakovredni član v ekipi pionirja srčne kirurgije prof. dr. Dentona Cooleya. Danes je redni profesor na univerzi v Houstonu, direktor celotnega programa novega centra za srčno popuščanje in predstojnik kirurškega oddelka na univerzitetni kliniki Memorial Hermann Hospital v Houstonu. Je ustanovitelj zasebnega medicinskega centra Medartis v Novi Gorici in gostujoči profesor beograjske Vojaške medicinske akademije.

Kljub oddaljenosti dr. Gregorič ohranja stike s Slovenijo. Prihodnjim slovenskim zdravnikom omogoča izpopolnjevanje v ZDA. Je tudi organizator in soorganizator velikih strokovnih srečanj s področja žilne in srčne kirurgije v Sloveniji in drugje po svetu. V Slovenijo se redno vrača in tu z družino tudi preživi večji del leta. Njegov najaktualnejši projekt v povezavi s Slovenijo je bila analiza otroške srčne kirurgije v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, ki jo je opravil s svojo mednarodno skupino. Rezultati bodo pripomogli k ustanovitvi centra za obravnavo otrok s kardiološkimi obolenji v Ljubljani