Daša Pahor
Foto: Hagen Schnauss, Besedilo: Kaja Stradovnik

Pahor Daša

Je solastnica antikvariata Antiquariat Daša Pahor. Doktorirala je iz umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Živi in dela v Münchnu.

Daša Pahor je priznana strokovnjakinja za umetnost, arhitekturo in tiskarsko kulturo. Njena zanimanja vključujejo Balkan in jugovzhodno Evropo s posebnim poudarkom na obdobju med 16. in 20. stoletjem. V antikvarni trgovski skupnosti je znana po svojem šestem čutu za iskanje resnično redkih in dragocenih kosov. Daša je članica organizacije ILAB (International League of Antiquarian Booksellers). Poleg maternega jezika aktivno govori nemško, angleško, hrvaško, francosko in italijansko, pasivno pa še latinsko, češko, poljsko, špansko in turško.

Podjetje, ki ga vodita z možem Alexandrom Johnsonom, Antiquariat Daša Pahor, deluje že od leta 2006 in razstavlja na vodilnih sejmih po Evropi in Ameriki. Z možem sta se specializirala za prodajo redkih knjig in zemljevidov z vsega sveta, ki datirajo od 15. do 20. stoletja. Prodajata samo izvirnike, ki jim dodata opis, analizo izvora in zgodovine.