Anka Slana Ozimič
Foto: Martina Zaletel, Besedilo: Kaja Stradovnik

Slana Ozimič Anka

Je univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in magistrica kognitivne znanosti. Zaposlena je na Oddelku za psihologijo Filozofske fakultete v Ljubljani, ukvarja se s kognitivno znanostjo. Živi in dela v Sloveniji. 

Na Medicinski fakulteti opravlja doktorski študij biomedicine iz nevroznanosti. Zaposlena je na Filozofski fakulteti kot asistentka in raziskovalka v Laboratoriju za kognitivno nevroznanost. Na interdisciplinarnem študijskem programu druge stopnje MEi:CogSci in Oddelku za psihologijo FF UL poučuje kognitivno psihologijo in je urednica revije eSiNAPSA, spletne revije za znanstvenike, strokovnjake in nevroznanstvene navdušence. Zavzema se za širitev znanja in spoznanj s področja nevroznanosti. Je članica istoimenskega Slovenskega društva za nevroznanost SiNAPSA ter članica drugih strokovnih organizacij, kot so Slovensko društvo za kognitivno znanost, Zveza evropskih nevroznanstvenih društev – FENS in Organizacija za mapiranje možganov – OHBM.

Vključena je v več raziskovalnih projektov, pri katerih se s spremljanjem možganske aktivnosti posveča raznolikim vprašanjem, vezanim na osnovne procese človekove spoznavnosti, s poudarkom na preučevanju delovnega spomina in kognitivnega nadzora. S strokovnjaki z Ekonomske fakultete sodeluje pri projektu s področja nevroekonomije, z njim skušajo razumeti, kako človek sprejema odločitve, s sodelavci z Nevrološke klinike pa preučuje možnosti terapevtske uporabe repetitivne transkranialne magnetne stimulacije pri bolnikih z depresijo. Njeni raziskovalni interesi segajo tudi na področja, ki so zanimiva splošni javnosti – sodeluje pri projektu Možgani na dopustu, s katerim preučujejo, kako počitnice vplivajo na strukturo in delovanje možganov ter psihično blagostanje. Njena raziskovalna prizadevanja segajo tudi na področje preučevanja vpliva glasbe na možgane.