Tina Gregorič
Foto: Ajda Schmidt, Besedilo: Kaja Stradovnik

Gregorič Tina

Je mednarodno nagrajena arhitektka, soustanoviteljica studia Dekleva Gregorič arhitekti in profesorica na Tehnični univerzi na Dunaju. Diplomirala je na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani in z odliko zaključila magisterij arhitekture na Architectural Association v Londonu.

Leta 2003 sta z Aljošem Deklevo ustanovila mednarodno uspešen studio Dekleva Gregorič arhitekti. Poleg arhitekturne prakse je intenzivno vključena v izobraževanje o arhitekturi. Na Tehnični univerzi v Gradcu je poučevala arhitekturo med letoma 2002 in 2004, leta 2014 je postala redna profesorica ter vodja oddelka na Inštitutu za arhitekturo in projektiranje Tehnične univerze na Dunaju. Pogosto predava v Evropi in ZDA.

Arhitekturni studio je prejel posebno pohvalo na 21 for 21 WAN AWARDS 2012– izpostavljenih je 21 arhitektov s potencialom vodilne produkcije arhitekture 21. stoletja. Njihovi projekti dosegajo pomembne mednarodne uspehe in prejeli so več kot 50 nagrad in priznanj. Že prvi projekt hiša XXS je bil mednarodno odmeven. Hiša na otoku Maui je med drugim prejela nagradi American Architecture Prize (2016) in International Architecture Awards (2012), kompaktna kraška hiša pa nagrado WAN House of the Year(2015) ter posebno pohvalo Architectural Review House Award(2015). Za pomembno evropsko arhitekturno nagrado Mies van der Rohe so bili nominirani štirje projekti studia. Leta 2014 sta z Aljošem Deklevo na BIO50 utemeljila nanoturizem in zanj prejela najvišje priznanje. Na bienalu arhitekture 2016 v Benetkah sta kot kustosa slovenskega paviljona zasnovala odmevno predstavitev.

Tina Gregorič je avtorica številnih člankov o arhitekturi in soavtorica knjige Negotiate my boundary!(2002, London) ter knjige Home by Dekleva Gregorič architects(2016, Ljubljana). Leta 2018 je sokurirala prelomno monografsko razstavo Stanko Kristl, arhitekt – humanost in prostor v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani.