Sandi Češko
Foto: Grega Žunič, Besedilo: Kaja Stradovnik

Češko Sandi

Diplomant politologije Fakultete za družbene vede UL je uspešen slovenski podjetnik. Je soustanovitelj Studia Moderna in lastnik tehnologije Octaspring z ogromnim trgom v Vzhodni Evropi, Veliki Britaniji in ZDA. 

Studio Moderna sta leta 1992 ustanovila z Livijo Dolanc. Danes je podjetje vodilno na področju direktnega marketinga v Srednji in Vzhodni Evropi. Razširjeno je v več kot dvajsetih državah in dosega 450 milijonov potrošnikov. Poslovni model Studia Moderna je izjemno inovativen in poslovno uspešen, zato ga na uglednih poslovnih šolah (Harvard, Columbia, Stanford) uporabljajo kot primer uspešne poslovne prakse. S tehnologijo Octaspring uspešno prodira tudi v najzahtevnejše panoge, kot so letalska (sodelovanje s podjetjem Airbus), avtomobilska, pohištvena industrija in številne druge.

Sandi Češko velja za uspešnega podjetnika in izjemnega poslovnega inovatorja. Je ustanovitelj Zavoda Viva in soustanovitelj političnega Foruma 21. Bil je član nadzornega sveta v več slovenskih podjetjih in član Državnega sveta Republike Slovenije. Je član več poslovnih združenj za direktni marketing (DMA, ERA) in organizacije Clinton Global Initiative. Dejaven je tudi v Sloveniji, kjer deluje kot član sveta Ekonomske fakultete, nadzornega sveta IEDC – Poslovne šole Bled, CEED, bil je član sveta guvernerjev v Ameriški gospodarski zbornici v Sloveniji. Leta 2013 se je pridružil prestižni globalni mreži Duke of Edinburgh's International Award. Kot mentor svetuje tudi mladim podjetnikom, za kar nameni od 50 do 100 ur letno, in je cenjen govornik na mednarodnih poslovnih šolah. Predava tudi na Harvardu in drugih poslovnih šolah ter združenjih.

Za svoje uspešno delo je bil že večkrat nagrajen, med najaktualnejšimi je nagrada Elektronskega trgovskega združenja Evrope EMMA in prestižna nagrada Crystal Cabin Awards 2017, ki jo je dobil za integracijo tehnologije octopus v letalske sedeže.