Samo Login
Foto: Tania Mendillo, Besedilo: Kaja Stradovnik

Login Samo

Diplomant Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani je magisterij zaključil na mariborski univerzi. Skupaj z ženo Izo je leta 2009 ustanovil podjetje Outfit7, uspešno sta ga zagnala z lastnim začetnim kapitalom. 

 

Samo in Iza sta svojo priložnost prepoznala, ko je Steve Jobs napovedal prihod Applove trgovine za aplikacije. Ocenila sta trg in trende ter s svojo mobilno aplikacijo v enem tednu postala svetovna uspešnica. Govoreči Tom se je prvič pojavil junija 2010 in v prvem vikendu prišel na sam vrh lestvic mobilnih aplikacij. Njune svetovno uspešne igre, Talking Tom and Friends so prejele več nagrad. Med drugimi sta se leta 2016 aplikaciji App Annie, My Talking Tom in My Talking Angela uvrstili med prvih deset največkrat prenesenih brezplačnih mobilnih iger na svetu. 

Trenutno dela v svoji filantropsko usmerjeni fundaciji Login5 Foundation. Pred ustanovitvijo lastnih podjetij Outfit7, Login Establishment in Login5 Foundation je delal v različnih slovenskih IT-podjetjih. Eden od njegovih bolj znanih in uspešnih projektov je bila vzpostavitev slovenskega spletnega iskalnika Najdi.si, za kar si poleg izvedbe lasti zasluge tudi za idejo.

Z ženo redno vračata družbi. Sta velika filantropa in podpirata pobudo The Giving Pledge, v neprofitne okoljske projekte pa vlagata večino svojega časa in virov. Odkar sta leta 2017 prodala podjetje Outfit7, se prek svoje fundacije Login5 Foundation posvečata okoljevarstvenim temam.