Liza Debevec
Foto: Miloš Ojdanić, Besedilo: Kaja Stradovnik

Debevec Liza

Diplomantka Filozofske fakultete v Ljubljani je zaposlena na Mednarodnem inštitutu za upravljanje vode IWMI v Etiopiji. Ukvarja se z upravljanjem voda in drugih naravnih virov v povezavi s kmetijstvom, predvsem s stališča vloge žensk, mladih in marginalnih skupin v procesih odločanja.

Dr. Liza Debevec jepoliglotka in govori kar devet jezikov (angleško, slovensko, srbsko/hrvaško, francosko, italijansko, nemško, špansko, džula in amharsko). Diplomirala je iz sociologije kulture, kulturne antropologije in etnologije na Univerzi v Ljubljani, nato pa še doktorirala iz socialne antropologije na Univerzi St. Andrewa na Škotskem. V Afriko se je prvič zaljubila ob obisku Benina, Burkina Fasa in Gane ob koncu dodiplomskega študija. Pozneje v svoji karieri je našla način, da se je na ljubi kontinent tudi vrnila. 

Dr. Debevec je svojo kariero začela kot znanstvena sodelavka na Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti, kjer je opravila več kot 36 mesecev terenskega dela v Burkina Fasu, Slonokoščeni obali in Etiopiji. Bila je tudi gostujoča docentka v Etiopiji na Univerzi v Adis Abebi, zdaj pa je zaposlena kot znanstvena sodelavka na Mednarodnem inštitutu za upravljanje vode (IWMI) v Adis Abebi (Etiopija). Znanstveno se ukvarja z varovanjem in upravljanjem voda, njena najaktualnejša objava je pregled razpoložljivih orodij za spremljanje in oceno kmetijske in družbene odpornosti na podnebne spremembe.