Bine Žalohar
Foto: Dejan Labes, Besedilo: Kaja Stradovnik

Žalohar Bine

Je strastni ekstremni športnik – smučar prostega sloga, deskar na valovih, gorski in BMX-kolesar, padalec, plezalec in podvodni ribič. Ukvarja se s filmskim snemanjem prostega smučanja, zaradi dela veliko potuje. Večino časa preživi v Sloveniji, Avstraliji, na Japonskem in v Indoneziji.

Bine Žalohar je diplomiral na Fakulteti za šport, se dodatno izobraževal in pridobil licenco za učitelja smučanja tretje stopnje, MoU, smučarskega vodnika, planinskega vodnika ter padalsko licenco AFF. Je samozaposlen in si dobiček ustvarja s priložnostnim projektnim delom, z vodništvom, učenjem smučanja ter sponzorskimi projekti. V Sloveniji dejavno sodeluje tudi z alpinističnim odsekom Kranj.

Bine je deset let tekmoval na področju ekshibicijskih tekmovanj – ASP (zveza profesionalnih smučarjev prostega sloga) in FIS (Mednarodna smučarska organizacija). Je sedemkratni državni prvak v disciplinah slopestyle, big air, snežni žleb ter freeride. Zanj najpomembnejša zmaga je na tekmovanju ASP Big Air One Hit Wonder v Avstraliji. Tekmovati je nehal, saj meni, da ga tekmovanja omejujejo, in se je raje osredotočil na snemanje promocijskih videov in filmskih vsebin. To mu dopušča svobodo, raznolikost in ustvarjalnost, s tem pa pomaga pri popularizaciji ekstremnih športov. Polega tega je nanizal kar nekaj alpinističnih smukov. Motivira ga odkrivanje smučarskih linij na višini 3000 metrov. Ima kopico partnerjev, ki ga podpirajo, med drugimi Elan, Zeal optics, Karpos, Garmin, Dalbello, Backcountry access.

Med svoje največje uspehe šteje skok s 23-metrskega klifa v Brseču, smučanje po strminah nad Argentierom (ledenik – Chamonix), zadrževanje sape pod dvometrskimi valovi na Niasu, vzvratni obrat za 1260 stopinj na 31-metrskem skoku v Thredbu, smučanje z vrha poledenelega Elbrusa (5642 metrov) ter lovljenje pršiča v krater vulkana Yotei.