Aljoša Dekleva
Foto: Ajda Schmidt, Besedilo: Kaja Stradovnik

Dekleva Aljoša

Je mednarodno nagrajen arhitekt, so-ustanovitelj Dekleva Gregorič arhitekti in vodja eksperimentalno izobraževalnega programa AA VS Nanotourism na Architectual Association, London. Diplomiral je na Fakulteti za Arhitekturo v Ljubljani in z odliko opravil magisterij arhitekture v Londonu, Architectural Association.

S Tino Gregorič sta ustanovila mednarodno uspešen studio Dekleva Gregorič arhitekti, obenem pa je vključen v arhitekturno izobraževanje. Bil je gostujoči profesor na Université de Montréal v Kanadi in École Nationale Supérieure d'Architecture Paris val de Seine v Franciji. Na šoli Architectural Association vodi program AA VS Nanotourism, ki deluje v Sloveniji in Franciji, leta 2018 bo izveden tudi v ZDA. Pogosto predava po Evropi in ZDA, na zadnjem dogodku TEDx v Ljubljani je imel govor na temo nanoturizma.

Arhitekturni studio je prejel posebno pohvalo na 21 for 21 WAN AWARDS 2012– izpostavljenih je 21 arhitektov s potencialom vodilne produkcije arhitekture 21. stoletja. Njihovi projekti dosegajo pomembne mednarodne uspehe in prejeli so več kot 50 nagrad in priznanj. Že prvi projekt hiša XXS je bil mednarodno odmeven. Hiša na otoku Maui je med drugim prejela nagradi American Architecture Prize (2016) in International Architecture Awards (2012), kompaktna kraška hiša pa nagrado WAN House of the Year 2015 ter posebno pohvalo Architectural Review House Award (2015). Za pomembno evropsko arhitekturno nagrado Mies van der Rohe so bili nominirani štirje projekti studia.

Leta 2014 sta s Tino Gregorič na BIO50 utemeljila nanoturizem in zanj prejela najvišje priznanje. Na bienalu arhitekture 2016 v Benetkah sta kot kustosa slovenskega paviljona zasnovala odmevno predstavitev. Aljoša Dekleva je avtor številnih člankov o arhitekturi in soavtor knjige Negotiate my boundary!(2002, London) ter knjige Home by Dekleva Gregorič architects(2016, Ljubljana). Pogosto je član komisij arhitekturnih nagrad in natečajev po svetu.