Aleš Šteger
Foto: Bernhard Aichner, Besedilo: Kaja Stradovnik

Šteger Aleš

Večkrat nagrajeni in mednarodno uveljavljeni slovenski avtor je pisatelj, pesnik, prevajalec in urednik. Njegova dela so prevedena v številne jezike, posamezna besedila pa so bila že večkrat vključeni v slovenski šolski program. 

Aleš Šteger je diplomant germanistike in komparativistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Je pisec poezije, proze, esejev in romanov. Bil je urednik za kulturo študentskega časopisa Tribuna, sopobudnik in soustanovitelj založbe Beletrina. Ustanovil je tudi mednarodni pesniški festival Dnevi poezije in vina in evropsko platformo za poezijo Versopolis. Je dejaven kot prevajalec iz nemškega in španskega jezika. Redno se udeležuje različnih branj, festivalov in simpozijev ter sodeluje pri pripravi umetniških akcij in razstav.

Aleš je nosilec naslova Chevalier dans le ordre des arts et des lettres, ki ga podeljuje Republika Francija, je redni član berlinske akademije umetnosti in od nedavnega član Nemške akademije za jezik in pesništvo. Za svoje uspešno delo je prejel mnogo slovenskih in mednarodnih nagrad ter štipendij. Med drugim nagrado slovenskega knjižnega sejma za najboljši prvenec zadnjih dveh let (1996), Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta (1999) in Rožančevo nagrado za najboljšo knjigo esejev leta 2007, nagrado makedonskega društva pisateljev za evropsko poezijo književno žezlo (2006), štipendijo fundacije Abraham Woursell (2000), štipendijo DAAD Künstlerprogramm (2005), nagrado za najboljšo prevodno knjigo leta (BTBA), ki jo podeljujejo v ZDA (2011), in prestižno nagrado Bavarske akademije lepih umetnosti Horst Bienek za pesniški opus (2016).