Sonja Šmuc
Foto: Žare Modlic, Besedilo: Kaja Stradovnik

Šmuc Sonja

Je nova generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije in specialistka za ženski menedžment. V Sloveniji dela na področju gospodarstva, menedžmenta ter poslovanja in je alumen Ekonomske fakultete v Ljubljani.  

Sonja Šmuc se dejavno posveča razvoju menedžmenta in voditeljstva v Sloveniji in širše, vidiku konkurenčnosti gospodarstva, poslovni etiki, regionalnemu povezovanju in ženskemu menedžmentu. Je soavtorica knjige Izvozno tveganje pod nadzorom in avtorica več kot 700 člankov s poslovno vsebino. Sonja se je izobraževala na Ekonomski fakulteti v Ljubljani ter se dodatno usposabljala na ameriški univerzi Stanford (Stanford University of California), v Avstriji (Wirtschaftsuniversität Wien) in na IEDC – Poslovni šoli Bled.

Med svojo kariero je imela kar nekaj vodilnih vlog. Bila je izvršna urednica revije Manager, dvanajst let je kot izvršna direktorica vodila Združenje Manager, oktobra je postala nova generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije. Je članica številnih domačih in mednarodnih strokovnih teles (SAMIT100 poslovnih voditeljev JV Evrope, Akreditacijska komisija DUTB, Svet za enake možnosti RS, Mednarodni grafični likovni center) ter odborov za podeljevanje nagrad. Leta 2016 je bila soprejemnica bronastega priznanja za inovacijo v založništvu – podjetniki v podjetju, ki ga je podelila GZS Zbornica osrednjeslovenske regije (takrat GZS OE Ljubljana).