Nežka Poljanšek
Foto: Matej Družnik, Besedilo: Kaja Stradovnik

Poljanšek Nežka

Diplomantka Zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani je uspešna fizioterapevtka profesionalnih športnikov, med drugim tudi slovenske reprezentance na zimskih in poletnih olimpijskih igrah. Vodi tudi svojo fizioterapevtsko ambulanto FizioNežka.

Znanje in izkušnje je nabirala na področjih fizikalne terapije, rehabilitacije, fitnesa in različnih terapevtskih vadb. Na podiplomskem izobraževanju se je osredotočila na manualne tehnike, ki so del tradicionalne medicine in zavzemajo vrsto različnih ročnih terapevtskih tehnik. V tem času je spoznala tudi kraniosakralno terapijo, ki ji je v letih izobraževanja omogočila dodatno širino in globino. Terapevt pri tej terapiji uporablja nežen pritisk, pri čemer zaznava kraniosakralni ritem, ki ga sestavljajo kosti lobanje, hrbtenica, križnica, možganska ovojnica, možgani in hrbtenjača, ter tako zaznava in odpravlja morebitne nepravilnosti v delovanju tovrstnega sistema.

Pri svojem delu uporablja preplet različnih tehnik in terapij, ki jih zlije v homogeno iskanje najboljših rešitev. Je celostna terapevtka, kar pomeni, da ne skrbi samo za telo, ampak tudi za pacientovega duha.

Med kariero je sodelovala z različnimi športnimi strokovnjaki in športniki. Najprej z atleti pod vodstvom Srdjana Đorđevića, predvsem z Marlene Ottey, pozneje tudi s številnimi drugimi. Med drugim je bila fizioterapevtka dvakratne olimpijske prvakinje in zmagovalke svetovnega pokala Tine Maze, trikratnega olimpijskega prvaka Luka Špika, tekačice na srednje proge Maruše Mišmaš in nekdanjega predsednika Slovenije Janeza Drnovška.