Andrej Košmrlj
Foto: David Kelly Crow, Besedilo: Kaja Stradovnik

Košmrlj Andrej

Andrej Košmrlj je docent Univerze Princeton na fakulteti za strojništvo in vesoljsko tehniko ter član Princetonovega inštituta za znanost in tehnologijo materialov. Živi in dela v mestu Princeton, ZDA.

Dr. Košmrlj se je izobraževal na Fakulteti za matematiko in fiziko na UL in diplomiral iz fizike na smeri matematična fizika s povprečno oceno deset. Med študijem se je udeleževal tekmovanj iz programiranja. Njegova ekipa je petkrat zmagala na slovenskem univerzitetnem prvenstvu in zastopala UL na srednjeevropskih tekmovanjih. Izobraževanje je nadaljeval z doktorskim študijem fizike na MIT (Tehnološki inštitut Massachusettsa) v ZDA ter se dodatno še postdoktorsko izpopolnjeval na Harvardu.

Po opravljenem izobraževanju je sprejel ponudbo za delo na Univerzi Princeton, kjer poučuje na fakulteti za strojništvo in letalsko tehniko. Njegovi raziskovalni interesi segajo na področje mehanike, biofizike in mehke snovi. Je član mnogih društev, med drugim Ameriškega fizikalnega društva (APS), Društva za raziskave materialov (MRS), Društva inženirskih znanosti (SES) in Društva za industrijsko in uporabno matematiko (SIAM).

Prejel je mnogo nagrad. Za uspešno delo je prejel nagrado NSF CAREER – najprestižnejša nagrada ameriške znanstvene fundacije NSF za docente, ki uspešno povezujejo odlične raziskave z izobraževalnim programom. Večkrat je bil nagrajen tudi za izjemno poučevanje na Univerzi Princeton.