Matevž Dular
Foto: Aleš Fevžer, Besedilo: Kaja Stradovnik

Dular Matevž

Znanstvenik in alumen Fakultete za strojništvo UL dela na področju kavitacije in dinamike tekočin. Je redni profesor Univerze v Ljubljani in prvi slovenski znanstvenik, ki je pridobil sredstva Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) za utrjevanje samostojne raziskovalne poti.

Prof. dr. Matevž Dular je prejemnik sredstev z razpisa za projekte Evropskega raziskovalnega sveta, ki so namenjeni raziskovalcem po prejemu doktorskega naziva za utrjevanje samostojne raziskovalne poti (ERC Consolidator Grant). Sredstva je pridobil za projekt CABUM, ki obravnava kavitacijo – pojav, pri katerem se v kapljevini ob nenadnem znižanju tlaka pojavijo mehurčki, ki v območju z višjim tlakom silovito kolapsirajo. Predvidevajo, da bodo rezultati raziskave omogočili boljše poznavanje pojava kavitacije, ki bi ga lahko v prihodnosti uporabljali za okolju prijazno čiščenje pitne in odpadne vode.

Prof. dr. Matevž Dular je diplomiral in doktoriral na Fakulteti za strojništvo UL, kjer dela v Laboratoriju za vodne in turbinske stroje. Leta 2017 je pridobil naziv rednega profesorja in tako postal najmlajši redni profesor na Univerzi v Ljubljani.

Med svojo kariero je izkušnje pridobival tudi v tujini na več ustanovah – TU-Darmstadt, Arts et Metiers ParisTech, FH Heidelberg, University of Colorado. Vodil je več projektov za Evropsko vesoljsko agencijo (ESA).

Za svoje uspehe je bil tudi večkrat nagrajen. Leta 2017 je dobil nagrado za najodmevnejši dosežek preteklega leta odlični v znanosti – nagrado za enega od desetih najodmevnejših raziskovalnih dosežkov ljubljanske univerze, leta 2014 je prejel rektorjevo nagrado za naj inovacijo na Univerzi v Ljubljani in leta 2002 Prešernovo nagrado za študente Univerze v Ljubljani.